Unii adolescenți ar putea să lucreze maximum două ore pe zi. Mai multe modificări la Codul muncii, supuse consultărilor

logo pe poza 3 (3)

Minorii care muncesc legal în Republica Moldova ar urma să aibă parte de mai mult timp liber și condiții mai sigure de muncă. Asta prevede un proiect de lege aflat încă în consultări publice, care propune un șir de modificări la Codul muncii pentru a-l alinia la standardele Uniunii Europene. Mai exact, schimbările au la bază Directiva 94/33/CE privind protecția tinerilor la locul de muncă.

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, legea va intra în vigoare la o lună după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, vă prezentăm mai jos, pe scurt, ce prevede noua lege pentru tinerii angajați din Republica Moldova.

# Săptămânal, tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani vor putea lucra cel mult 24 de ore în timpul vacanței și 12 ore în perioadele de școală.

# Zilnic, tinerii care nu au 16 ani vor putea munci cel mult cinci ore în perioadele vacanțelor școlare și două ore în perioadele de școală.

# Nu se va permite ca tinerii de 15 și 16 ani să fie atrași la muncă în intervalul orar 20:00-6:00.

# Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani care muncesc zilnic mai mult de patru ore și jumătate vor trebui să beneficieze de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă e posibil, consecutive.

# Tinerii cu vârsta de până la 16 ani trebuie să aibă cel puțin 14 ore libere între două zile de muncă. Asta înseamnă că, dacă ai terminat lucrul într-o zi, nu poți începe din nou munca a doua zi mai devreme de 14 ore după ce ai ieșit.

# Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani trebuie să aibă cel puțin 12 ore libere între două zile de muncă.

# Tinerii sub 18 ani nu vor putea lucra la mai mulți angajatori dacă, în total, numărul de ore și zile lucrate depășește limita prevăzută de lege.

# Angajatorii vor fi obligați să evalueze riscurile, să informeze tinerii despre pericolele existente și să asigure condiții sigure de muncă, în colaborare cu specialiști în protecția muncii, înainte de a angaja un minor.

Modificările se vor afla la consultări publice până în data de 24 iunie 2025.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente