Israelul a lansat în această dimineață o serie de atacuri aeriene coordonate asupra Iranului, vizând situri nucleare, baze ale Gărzii Revoluționare și puncte strategice de comandă militară. Potrivit surselor internaționale, loviturile au făcut parte dintr-o operațiune denumită Rising Lion (Leul Înălțat), desfășurată de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și serviciile de informații Mossad.
Donald Trump susține că Israel și Iran ar fi convenit la un armistițiu. Anunțul vine după ce Iran a lansat rachete asupra Israelului, scrie Al Jazeera.
„Presupunând că totul va decurge cum trebuie – și așa va fi –, aș dori să felicit ambele țări, Israelul și Iranul, pentru rezistența, curajul și inteligența de care au dat dovadă pentru a pune capăt a ceea ce ar trebui numit «Războiul de 12 zile».”
Anterior, ministrul iranian de externe a declarat că Teheranul va opri atacurile dacă Israelul încetează „agresiunea ilegală” până la ora 4:0.
În seara zilei de ieri, 23 iunie, Iran a lansat rachete asupra unei baze militare americane din Qatar, drept răspuns la atacurile SUA asupra unor situri nucleare iraniene.
Iranul susține că are „dreptul legitim” de a riposta la atacul Israelului.
„Iranul are dreptul legitim şi legal de a răspunde la această agresiune în conformitate cu articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite, iar forţele armate ale Republicii Islamice Iran nu vor ezita să apere naţiunea iraniană cu toată forţa lor şi în modul pe care îl consideră cel mai potrivit”, se arată în comunicatul trimis de ministrul de externe iranian, Abas Araqchi.
Totodată, Abas Araqchi a îndemnat ONU să „reacţioneze imediat pentru a combate încălcarea păcii şi securităţii internaţionale” comisă de Israel şi a cerut tuturor statelor membre să „condamne imediat această agresiune criminală” care a adus „pacea şi securitatea globală într-o situaţie fără precedent”, transmite Digi24.
Pakistanul a „condamnat ferm” atacul Israelului asupra Iranului.
Ministrul de externe pakistanez Ishaq Dar a declarat că „este solidar cu guvernul şi poporul iranian”, transmite Agerpres.
Conform AFP, citat de Digi24, Donald Trump a anunţat la Fox News că a ştiut că Israelul avea să desfăşoare atacuri în Iran.
„Iranul nu poate să aibă bomba nucleară, iar noi sperăm să revenim la masa negocierilor. Vom vedea”, a declarat Trump.
Atacurile au vizat situri nucleare cheie precum Natanz, Khondab și Khorramabad, considerate de Israel drept elemente centrale în programul iranian de îmbogățire a uraniului. În plus, explozii au fost raportate și în capitala Teheran, în apropierea unor cartiere guvernamentale și instalații militare.
Imagini din satelit și relatări din teren confirmă distrugerea parțială a unor laboratoare de cercetare nucleară, depozite de arme, precum și facilități de producție de rachete și drone.

Sursă: AFP/Profimedia
Autoritățile iraniene au anunțat moartea a cel puțin cinci persoane și peste 20 de răniți. Printre cei uciși s-ar număra și comandanți de rang înalt din cadrul Gărzii Revoluționare și oameni de știință implicați în programul nuclear:
# Hossein Salami – comandant IRGC;
# Mohammad Bagheri – șef al Statului Major;
# trei fizicieni nucleari, printre care Fereydoon Abbasi și Mohammad Mehdi Tehranchi.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că atacul a fost „absolut necesar pentru a preveni o amenințare existențială la adresa Israelului”. Potrivit acestuia, Iranul se afla „la doar câteva săptămâni de producerea unei bombe nucleare”, iar intervenția „a salvat vieți israeliene și a garantat securitatea regiunii”.

Surse apropiate guvernului israelian susțin că operațiunea ar putea continua „atât cât va fi nevoie pentru a neutraliza complet capacitățile de atac ale Iranului”.
Liderul suprem din Iran, Ali Khamenei, a condamnat atacul și a promis o „răzbunare dureroasă și exemplară”. Garda Revoluționară ar fi lansat deja peste 100 de drone către Israel, deși sistemele antiaeriene Iron Dome și David’s Sling au interceptat majoritatea acestora, potrivit presei internaționale.
Ministerul iranian al apărării a declarat că „agresorul va plăti un preț greu” și a avertizat că „toate opțiunile sunt pe masă”.
