Un grup de elevi a lansat o petiție adresată ministrului educației și cercetării. Tinerii solicită revizuirea baremului de corectare pentru proba scrisă de bacalaureat la limba engleză. Petiția vine în urma unei formulări considerate ambigue în cerința unui subiect, care a generat confuzii și ar putea duce la penalizări nejustificate, în opinia semnatarilor.
Concret, elevii susțin că cerința: „Write an article about a building in the English speaking country” a fost interpretabilă. Un număr semnificativ de candidați au ales să scrie despre „Washington Monument”, pe care l-au considerat un exemplu valid de „building” în sens larg.
Elevii argumnetează că monumentul are elemente caracteristice unei clădiri: spațiu interior, ascensor, acces pentru vizitatori și că într-un vocabular de nivel B1-B2, interpretarea este una justificabilă.
Elevii subliniază că proba de bacalaureat ar trebui să evalueze competențele lingvistice, nu cunoștințele de arhitectură și că articolele redactate au respectat structura cerută, au demonstrat un vocabular adecvat și fluență în exprimare.
„Nu cerem favoruri, ci dreptate și compasiune”, se arată în scrisoarea transmisă ministerului. Elevii îndeamnă autoritățile să ia în calcul revizuirea baremului pentru a include punctaj parțial sau integral pentru răspunsurile care, deși nu menționează o clădire clasică, demonstrează în mod clar competențele cerute de examen.
Petiția poate fi citită și semnată aici.
O situație similară a avut loc în anul 2022. La examenul de bacalaureat la limba engleză elevii au avut următoarea cerință: „Write an article about any city/town from an English speaking country but a capital city”. Pentru că majoritatea elevilor nu au înțeles că „but” însemna, în acel caz, „excepție”, au scris anume despre o capitală.
Peste 5.000 de elevi au semnat și o petiție în acest sens, cerând autorităților să accepte ambele variante de răspuns. Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că vor fi acceptate și răspunsurile în care s-a descris o capitală.