BAC 2025: ce itemi au avut de rezolvat elevii la limba și literatura română, profil umanist

bac diez

Astăzi, 6 iunie, 15.731 de elevi din Republica Moldova au susținut bacalaureatul la limba de instruire. Dintre aceștia, 12.896 au scris proba la limba și literatura română, iar 2.835 – la limba și literatura rusă. Iată subiectele de la testul la limba și literatura română, profil umanist.

În acest an, elevilor de la profilul umanist li s-a propus spre analiză un fragment din cartea „Aurul Pisicii”, de Ioana Pârvulescu.

Itemul 1. Rescrie, din lista propusă, un sinonim contextual adecvat pentru trei cuvinte: tainic, nervos și dezlănțuit.

Itemul 2. Ilustrează, în câte un enunț dezvoltat, cu sensul expus în paranteze, pentru cuvintele „galeria” și „a reconstitui”.

Itemul 3. Include în enunțuri dezvoltate expresiile „a intra în voie”, „a scoate la iveală”.

Itemul 4. Identifică în text un cuvânt care se referă la timp, o profesie și arhitectura orașului.

Itemul 5. Analizează, într-un text coerent de 10-12 rânduri, motivul literar al călătoriei în textul dat, în raport cu același motiv dintr-un alt text din literatura română.

Itemul 6. Comentează, în text coerent de cinci-șase rânduri, sugestia contextuală a unei figuri de stil din primul alineat.

Itemul 7. Identifică atitudinea naratoarei în raport cu iubitul ei, Sebastian, și scrie un exemplu din text.

Itemul 8. Schițează, într-un text coerent de șase-șapte rânduri, portretul moral al bătrânului ceasornic, numind două trăsături, susținute cu exemple din fragment.

Itemul 9. Argumentează, în două teze (raționament + exemplu), apartenența textului la genul epic.

Itemul 10. Identifică o operă ce are la bază citatul „istoria este o hartă care induce prin labirintul timpului” și argumentează.

Itemul 11. Scrie un citat în baza a unei propoziții din fragmentul propus.

Itemul 12. Exprimă, în spațiul rezervat, un punct de vedere despre cum faci față stresului în momente dificile.

Itemul 13. Meditează, în text coerent de șase-șapte rânduri, asupra afirmației citată de naratoare.

Itemul 14. Elaborează, în spațiul rezervat, un anunț.

Itemul 15. Redactează un eseu argumentativ în raport cu afirmația „Nu poți să deschizi o carte și să nu înveți ceva” – Confucius.

Subiectele sunt colectate exclusiv în baza memoriei elevilor ce au susținut examenul. Dacă doriți să ne ajutați cu completarea acestora, vă rugăm să ne scrieți.

Aici puteți vedea ce itemi au avut de rezolvat elevii de la profilul real.

Examenele naționale de bacalaureat din 2025 se desfășoară în perioada 3-20 iunie în 91 de centre de bacalaureat. La sesiune participă peste 18.500 de candidați. Pe 10 iunie, elevii vor susține bacalaureatul la limba străină. Al patrulea examen, la disciplina de profil, va avea loc pe 13 iunie, iar a cincea probă, cea la alegere, este programată pentru 17 iunie.

Aici găsești răspunsuri la 10 întrebări pe care le ai despre examene, iar aici – un ghid pentru bac.


Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente