Guvernul a aprobat programul de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice pentru anii 2025-2030. În cadrul programului vor fi acordate granturi de până la 2 milioane de lei pentru start-uprile tehnologice din Moldova.
Scopul programului este de a stimula start-upurile în domeniul inovării digitale, tehnologiilor ecologice și producției sustenabile pentru creșterea competitivității economice a Republicii Moldova.
Start-upurile care pot beneficia de susținere financiară nerambursabilă din partea statului
#1. Suport financiar nerambursabil va fi acordat pentru start-upurile tehnologice, aflate în etapele incipiente de dezvoltare, care au generat o cifră de afaceri anuală de maximum 5 milioane de lei, conform ultimelor situații financiare, întrucât produsul sau serviciul este în faza de prototip sau de testare inițială pe piață. În acest caz, start-upul tehnologic beneficiază de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în proporție de până la 80 %, în limita maximă de 500.000 de lei. Contribuția proprie a beneficiarului va constitui minimum 20 % din valoarea proiectului investițional.
#2. Suport financiar nerambursabil va fi acordat pentru start-upurile tehnologice care au o cifră de afaceri anuală ce nu depășește 25 de milioane de lei, conform ultimelor situații financiare, întrucât produsul sau serviciul este într-o etapă timpurie de comercializare. În acest caz, start-upul tehnologic beneficiază de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în limita de 50 % din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 2 milioane de lei. Grantul minim solicitat în acest caz nu poate fi mai mic de 700.000 de lei.
Beneficiarii proiectului vor putea fi start-upurile tehnologice, precum și persoanele fizice care intenționează să înființeze un start-up tehnologic în conformitate cu condițiile prezentului Program, cu excepția persoanelor fizice care activează pe baza patentei și a persoanelor juridice de drept public
Perioada de depunere a dosarelor pentru concursul de selectare a cererilor de grant va fi anunțată pe site-ul web oficial al IP ODA.
Pentru acest program sunt prevăzuți 190 de milioane de lei pentru anii 2025-2030. Banii sunt alocați din bugetul de stat și din surse externe.
Responsabilă de implementarea acestui program va fi Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în colaborare cu administrația parcului pentru tehnologia informației „Moldova IT park”.