Sportivii moldoveni de performanță, care primesc indemnizație sportivă (bursă), vor beneficia și de măsuri de protecție socială, precum asigurarea sănătății și contribuții la fondul social. O lege cu privire la educația fizică și sport a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în lectură finală, informează Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Documentul are drept scop reglementarea tuturor aspectelor legate de educația fizică și sport. Totodată, legea pune accent pe educația fizică în instituțiile de învățământ, incluziunea în sport, sportul pentru toți și sportul de performanță. „Legea reglementează finanțarea sportului, formarea cadrelor didactice și a antrenorilor. Educația fizică și sportul sunt declarate drept priorități naționale, iar statul garantează dreptul fiecărei persoane de a practica sportul, fără nicio formă de discriminare”, susține Sergiu Gurin, secretar de stat la MEC.
Capitolul privind sportul de performanță descrie procedurile pentru selecția și pregătirea sportivilor, inclusiv în cadrul școlilor și cluburilor sportive. Un alt aspect al documentului ține de reglementarea litigiilor în sport, prin mediere și arbitraj, dar și crearea Platformei Naționale pentru Integritate în Sport. Aceasta va coordona activitățile de prevenire și combatere a manipulării competițiilor sportive și va promova etica sportivă.
Potrivit MEC, odată cu adoptarea legii, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale devine unica structură unde vor fi angajați doar antrenori ai loturilor naționale. În același timp, membrii loturilor naționale vor beneficia de echipamente, condiții pentru antrenamente, asistență medicală, cazare, masă și suplimente nutritive.
Legea privind educația fizică și sportul se înscrie în strategia Sport 2030, aprobată anul trecut de Guvernul Republicii Moldova.