ANTRIM lansează procesul de pilotare a unei Organizații Naționale de Management al Destinației

BeFunky-collage – 2025-05-20T132511.422 (1)
Foto: Facebook/Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern

Noi inițiative în domeniul turismului urmează să fie dezvoltate, iar parteneriatele existente vor fi consolidate pentru o dezvoltate rurală durabilă. Aceste rezultate urmează să fie înregistrate la nivel național, odată cu lansarea Organizației de Management al Destinației (OMD), un proiect pilot implementat de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) și marchează un pas esențial în direcția dezvoltării coordonate și sustenabile a turismului în Republica Moldova. OMD va avea rolul de a coordona eforturile actorilor locali și regionali din turism, de a promova coerența strategică în dezvoltarea destinațiilor și de a atrage resurse și investiții pentru creșterea competitivității sectorului turistic. Un Memorandum de colaborare în acest sens a fost semnat în cadrul celei de-a treia ediții a Incoming Tourism Forum, desfășurat recent la Chișinău. 

Noua structură va avea la bază un parteneriat strategic solid, construit pe experiența și bunele practici ale organizațiilor deja funcționale. În etapa de pilotare, inițiativa va reuni OMD-urile active, precum „Plaiul Codrilor” și „Lunca Prutului de Jos”, GAL-urile „Ecouri Nistrene” din nordul țării, platforma Visit Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, dar și partenerii din cadrul Gliei Nistrului.

În cadrul celei de-a VI-a ediție a Incoming Tourism Forum, invitații au discutat despre poziționarea Republicii Moldova ca destinație turistică emergentă pe harta europeană, oportunitățile oferite de apropierea de UE, rolul parteneriatelor internaționale și contribuția esențială a femeilor în dezvoltarea turismului local.

Elena Stepanov, directoare executivă a ANTRIM: „Turismul, astăzi, nu mai este doar despre promovare, ci despre reconstruirea de destinații, despre infrastructură, despre parteneriate regionale și internaționale, despre diplomație economică și, nu în ultimul rând, despre oameni și comunități prin care creativitatea, ospitalitatea și perseverența dau suflet Moldovei. Este important ca turismul să fie integrat în politicile publice ca un sector strategic de dezvoltare economică. Doar prin cooperare interinstituțională și planificare pe termen lung putem transforma Republica Moldova într-o destinație competitivă la nivel european.”

Sursă: Facebook/Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern

Stella Jemna, reprezentantă de țară pentru Moldova, Ukraine Moldova American Enterprise Fund (UMAEF): „Fondul de investiții pe care îl reprezint consideră că turismul este o industrie crucială pentru Republica Moldova. Știți că PIB-ul țării noastre este susținut, de regulă, de câțiva piloni principali – iar turismul ar trebui să devină unul dintre aceștia. Eu sper ca, în următorii 5–10 ani, acest sector să ajungă să contribuie cu cel puțin 5% la PIB-ul național. Pentru asta, trebuie să muncim cu toții – nu doar la infrastructura turistică și la diversificarea ofertei, ci și, poate mai important, la promovarea turismului nostru pe platforme internaționale. Nu putem atrage turiști internaționali dacă nu suntem prezenți acolo unde ei caută – pe platformele de renume global, în limba lor. Un pas important în acest sens este un proiect pe care îl vom lansa în toamna acestui an: un film despre turismul din Republica Moldova, despre vinificația noastră și, în general, despre tot ce are de oferit țara noastră, care va fi difuzat pe Netflix.”

Integrarea în UE ar permite Moldovei să valorifice pe deplin potențialul turistic prin alinierea la standardele europene de calitate, sustenabilitate și infrastructură. Aceasta ar însemna treceri mai rapide ale frontierelor, drumuri modernizate, transport public fiabil și o conectivitate mai bună cu piețele europene. Totodată, integrarea ar deschide accesul la fonduri europene destinate dezvoltării turismului, digitalizării serviciilor și protejării patrimoniului cultural. Prin participarea la rețele și platforme internaționale, Moldova și-ar putea consolida prezența ca destinație autentică în Europa de Est, oferind experiențe turistice competitive și sustenabile, care valorifică tradițiile locale și contribuie la dezvoltarea economică a comunităților.

Sursă: Facebook/Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern

Janis Mazeiks, amabsadorul Delegației UE în Republica Moldova: „Obiectivul Moldovei de a adera la UE până în 2030, nu este doar ambițios, este realizabil, dar presupune și multă muncă. Pentru a sprijini realizarea acestui obiectiv am lansat planșa de creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 mlrd. de euro. Este cel mai mare pachet de sprijin oferit vreodată de UE Moldovei de la Independență. Gândiți-vă la el ca la o rachetă economică pentru Moldova, propulsată de reforme. Turismul nu este doar o parte a planului de creștere, acesta va avea propriul loc sub lumina reflectoarelor. De fapt, agenda reformelor include trei reforme specifice doar pentru sectorul Turismului. Acest lucru înseamnă că Bruxelles se interesează și de traseul dumneavoastră, de drumeție și de rutele vinicole. Totuși, sper ca Moldova să continuie să-și extindă oferta și pentru cei sub 18 ani, ca să se bucure și copiii din Bruxelles de Moldova, în timp ce părinții se bucură de un pahar cu vin.”

Dezvoltarea durabilă a turismului în Republica Moldova nu poate fi concepută fără valorificarea întregului potențial uman, în special al femeilor, care joacă un rol important în industriile creative, ospitalitate, patrimoniu și antreprenoriat local. În prezent, integrarea perspectivei de gen în politicile turistice este necesară pentru ca acest sector să contribuie real la coeziune socială, dezvoltare regională echilibrată și integrare europeană.

Sursă: Facebook/Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern

Svetlana Andrieș, reprezentantă adjunctă a țării, UN WOMEN MOLDOVA: „Transformarea Moldovei într-o destinație turistică durabilă și competitivă presupune o abordare integrată, în care dezvoltarea turismului nu doar atrage vizitatorii, ci și sprijină comunitățile rurale, oferind oportunități economice locale, promovează egalitatea de gen, asigurând participarea echitabila a femeilor, inclusiv în procesele decizionale, stimulează dezvoltarea regională echitabilă și nu în ultimul rând, contribuie la procesul de integrare europeană. Ne dorim ca strategiile de turism durabil să includă măsuri concrete pentru incluziunea femeilor și fetelor de la programe de mentorat, instruire, pînă la fonduri de sprijin pentru afaceri, conduse de femei în turism, artizanat sau gastronomie locală.”

Cea de-a VI-a ediție a Incoming Tourism Forum s-a desfășurat la MAIB Park, partener strategic al evenimentului.

Neonila Negruța, rirector regional Business Banking, maib: „Credem că afacerile care spun povestea acestei țări și pot spune istoria, aduc cele mai frumoase experiențe, merită tot sprijinul și atenția noastră. Venind în fiecare zi la serviciu, zilnic discutăm cu oamenii sau cu clienții din domeniul de turism: turismul receptor și turismul intern, care știm foarte bine că au foarte multe provocări, că sunt zi de zi în fața unor provocări: de a găsi finanțare, de a rezolva anumite chestiuni, ceea ce ține de subiectele de finanțe. Am ascultat nevoile oamenilor, am ascultat nevoile clienților și venim cu oferte care sunt adaptate nevoilor și necesităților pieții. Deci, venim cu soluții inteligente, POS-uri clasice, SMART POS-uri, One POS-uri, ecommerce, pay by link, prin care fiecare client are accesul prin diferite canale intuitive ca să-și facă plățile așa încât să fie foarte comod și util companiilor care prestează serviciile în domeniul turismului receptor și intern.”

Sursă: Facebook/Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern

Granturi pentru micile afaceri turistice

Ediția din acest an a pus accent pe dezvoltarea unui sector turistic durabil și competitiv, care sprijină comunitățile locale, stimulează dezvoltarea regională și promovează egalitatea de șanse. 

Participanții la Incoming Tourism Forum 2025 au evidențiat rolul esențial al turismului în dezvoltarea regională, integrarea europeană și promovarea unei economii locale durabile. Participanții au subliniat importanța consolidării organizațiilor de management al destinațiilor (OMD), prezentând exemple de succes din regiunile Centru și Sud ale țării, unde turismul contribuie activ la revitalizarea comunităților și atragerea de investiții în infrastructură. Totodată, în cadrul unui panel dedicat, turismul a fost analizat ca un instrument de diplomație economică, cu potențial strategic în contextul parcursului european al Republicii Moldova.

Un alt subiect major abordat a fost contribuția femeilor în dezvoltarea turismului local, fiind evidențiate inițiative antreprenoriale de succes și nevoia de rețele de sprijin pentru promovarea leadershipului feminin. De asemenea, discuțiile au inclus soluții pentru accesul la finanțare și educație în sectorul turistic, fiind prezentate oportunități concrete pentru IMM-uri și ONG-uri. 

În cadrul evenimentului, a avut loc și ceremonia de premiere a programului de granturi GROW Moldova, în cadrul căreia 20 de afaceri turistice din țară au fost recunoscute pentru inițiativele lor inovatoare și promițătoare.

Este vorba despre:
# Pensiunea „La Tudora”;
# Agropensiunea „Casa de sub Stâncă”;
# Conacul Mierii;
# Doina Vin;
# Pomușoara;
# Dulcișoara;
# Doi Hulubași;
# Camping pe Toloacă;
# Crama Mircești;
# Unicorn;
# Agropensiunea „Valea Stâncii”;
# Pensiunea „Nord Rural”;
# Casa Părinților;
# Casa Familiei Iarmurati;
# Pensiunea Agroturistică „La Mădălina”;
# Pensiunea Aievea;
# Agropensiunea „Casa Verde”;
# La Beciul din Stâncă;
# Ignis Ceramics;
# Pensiunea „La Ursan”;
# Vinăria Căinari;
# Poarta Neamului.

 În anul 2024, activitatea agențiilor de turism și a turoperatorilor din Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Numărul total al vizitatorilor (turiști și excursioniști) care au participat la turismul organizat a constituit 555,9 mii de persoane, în creștere cu 10,4 % față de anul 2023.

Cea mai mare pondere a fost deținută de turismul emițător, adică cetățenii Republicii Moldova care au călătorit în străinătate, cu un total de 396,9 mii de persoane, ceea ce reprezintă 71,4 % din totalul activităților turistice și o creștere de 9,5 % comparativ cu anul precedent. 

Sursă: Facebook/Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern

Incoming Tourism Forum a fost organizat de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern cu suportul Ukraine-Moldova American Enterprise Fund și partenerilor MAIB și UN Women Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente