Consiliul municipal Chișinău a votat proiectul privind interzicerea marșului Pride. Activiștii LGBT susțin că decizia nu are temei legal

Marsul LGBT
Foto:diez.md

Consiliul municipal Chișinău (CMC) a votat proiectul propus de către Ion Ceban privind interzicerea marșului LGBT pe teritoriul municipiului Chișinău. Mai mulți reprezentanți ai comunității LGBT au organizat un protest în fața Primăriei și condamnă decizia adoptată.

Într-un material video publicat pe Facebook, Ion Ceban precizează că legal, ținând cont de statutul special al municipiului Chișinău, în raza municipiului Chișinău, astfel de manifestări, campanii de informare și propagandă nu se pot realiza în conformitate cu prevederea actelor normative locale.

Pe de altă parte, Vasile Micleușanu, fondatorul platformei Bang Bang, care se ocupă în acest an de organizarea marșului LGBT, condamnă decizia adoptată de CMC. „Decizia, lipsită de temei legal, contravine Constituției și legislației naționale care garantează egalitatea, libertatea de exprimare și dreptul la întrunire pașnică.”

Tot el adaugă că motivele invocate de autorități, precum „protejarea moralității publice” sau „lupta împotriva propagandei LGBTQ+ în școli”, nu au temei legal și contravin principiilor constituționale privind libertățile fundamentale. Constituția Republicii Moldova garantează egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii, precum și libertatea de exprimare și dreptul la întrunire pașnică. „Decizia Primăriei nu este doar imorală, este și ilegală. Este o tentativă de a masca homofobia sub forma protecției morale și a valorilor tradiționale. În realitate, este un atac direct asupra drepturilor fundamentale garantate de Constituția Republicii Moldova, a legislației naționale, dar și a tratatelor internaționale la care Moldova este parte.”

Organizatorul marșului spune că în pofida proiectului adoptat, marșul Moldova Pride 2025 va avea loc pe 15 iunie, la ora 12:00, pe traseul tradițional de la intersecția străzilor Ismail și București din Chișinău.

Alexandru Bot, expert WatchDog în justiție și drept, spune că Ion Ceban nu are competența legală de a interzice „propaganda LGBT+” în instituțiile de învățământ sau în spațiul public, deoarece în legislația Republicii Moldova nu există nicio definiție juridică a conceptului de „propagandă LGBT+”.

Amintim că recent, edilul capitalei susținea în cadrul ședinței Primăriei că orice propagandă LGBT în școlile din municipiul Chișinău trebuie, de asemenea, să fie interzise. Vasile Micleușanu spune că evenimentul are drept scop celebrarea diversității și nicidecum desfășurarea acțiunilor de propagandă. „Acest marș este o manifestare pașnică pentru vizibilitate, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care ne confruntăm ca membri ai comunității: discriminare, prejudecăți, ură.”


Sloganului marșului Pride din acest an este „Homofobia se ascunde după un «dar»”.

În acest articol puteți vedea cum a fost la marșul Pride 2024 și cu ce mesaje au venit participanțiiMoldova Pride este un festival dedicat comunității LGBT din Republica Moldova. Programul festivalului include evenimente informative, sociale, culturale și politice care sunt îndreptate spre sporirea vizibilității persoanelor LGBT.

În acest material găsești 11 dezmințiri importante după ce am citit peste 1.500 de comentarii homofobeÎn acest articol am răspuns la cele mai răspândite întrebări despre marșul Pride.

# Primul marș al comunității LGBTQIA+ din Chișinău a avut loc în anul 2013, la care au participat aproximativ 50 de persoane. Marșul a fost întrerupt la nici jumătate de traseu din cauza contramanifestanților, scria moldova.europalibera.org.
În anul 2015, pe 14 iulie a avut loc primul marș-protest al comunității LGBTQIA+ organizat la Bălți. Genericul marșului de protest a fost „Protecție egală pentru toți”.
În anul 2016, marșul de susținere a comunității LGBTQIA+ de la Chișinău a avut loc pe 22 mai și a avut sloganul „Fără Frică”.
În 2017, marșul de solidaritate cu persoanele LGBTQIA+ s-a desfășurat pe 21 mai, având genericul „Fără Frică”. Participanții au mărșăluit în tăcere, purtând tricouri albe cu mesajele campaniei.
În anul 2018, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai, iar participanții au venit cu un mesaj deosebit, „Fără frică de iubire”.
În anul 2019, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai și a decurs cu genericul „Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura”.
În anii 2020 și 2021, marșul nu a fost organizat din cauza pandemiei.
În 2022, Marșul Solidarității a avut loc offline după doi ani de pauză.
În anul 2023, Marșul Pride a avut loc în data de 18 iunie. Pe parcursul desfășurării festivalului, au avut loc mai multe evenimente, printre care și acordarea premiilor anuale „Strachina de Jmalț și Ligheanul de Plastic”, oferite persoanelor publice, afacerilor, funcționarilor și politicienilor care și-au exprimat dezacordul în raport cu drepturile egale ale persoanelor LGBTQIA+.

Vezi aici istoria marșului LGBTQIA+ în Moldova începând cu anul 2015 până în anul 2019.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente