Start-upul OneSyncs a fost lansat acum un an și jumătate de către doi tineri din Moldova: Ion Olari și Alexandru Tonu. Start-upul se află acum în căutare de finanțare pentru a reuși să se dezvolte în continuare. OneSyncs a deschis o rundă de investiții de 550.000 de euro până în luna iunie 2025. În acest articol vă explicăm ce problemă rezolvă start-upul și de ce are nevoie de jumătate de milion de euro.
Tinerii au dezvoltat un soft pe care îl propun companiilor IT care au minim 1.000 de angajați. Sistemul analizează cum lucrează angajații din companii, înțelege care sunt abilitățile fiecăruia și poate propune angajaților un plan personalizat de dezvoltare, pas cu pas, și anume ce trebuie să facă persoana pentru a deveni un specialist mai bun.
Și asta nu este tot. Managerii pot folosi acest instrument pentru a lua decizii mai ușor în privința majorărilor salariale sau a parcursului profesional în baza datelor și performanțelor angajaților furnizate de-a lungul anului de către OneSyncs.
Respectiv, atunci când în companii vine perioada de evaluare a performanțelor angajaților, deciziile se iau mai ușor de către manageri și nu mai este necesar să fie acumulate datele manual prin formulare de la angajați.
În așa mod, companiile își optimizează costurile, iar angajații își optimizează abilitățile care sunt necesare și actuale pe piață.
OneSyncs deja lucrează cu câteva companii mari de IT din Elveția și Marea Britanie.
Runda de investiții de 550.000 de euro
OneSyncs a lansat în martie o rundă de investiții de 550.000 de euro, care va fi deschisă până în iunie 2025.
Mai întâi, start-upul vrea să strângă 50.000 de euro de la angel investors, care vor fi luați la o anumită evaluare a start-upului – 1,5 milioane de euro. Acești investitori, care vor oferi finanțare în primele 50.000 de euro, vor avea și o reducere între 10 și 20 % la următoarea rundă de investiții.
Această sumă de 50.000 de euro va fi folosită pentru a îmbunătăți unele aspecte ale funcționalității sistemului în câteva companii unde este deja implementat ca proiect pilot.
După ce va fi acumulată suma de 50.000 de euro, celelalte 500.000 de euro vor fi investite deja la evaluarea de 4,5 milioane de euro a start-upului.
După ce strângem primii 50.000 de euro, restul de 500.000 vor fi atrași de la investitori de tip angel și fonduri Venture Capital. Avem cinci companii foarte mari, unele dintre cele mai mari din lume, cu care există un potențial de colaborare. Însă, pentru a putea implementa proiectul pilot cu aceste companii, trebuie să îmbunătățim anumite aspecte. Cei 500.000 de euro vor fi cheltuiți, în mare parte, pe sisteme de securitate.
Ion Olari, cofondator OneSyncs

Persoanele care vor investi în start-up, vor obține un anumit procent din valoarea acestuia. Marketul global al companiilor IT este de peste 65 de miliarde de dolari. Respectiv, Ion spune că vor putea genera venituri din toate companiile IT din lume.
Noi mergem cu soluția noastră pe o piață cu un potențial enorm. Orice investitor care investește acum în noi poate obține un câștig de minimum 10x din investiție.
Ion Olari, cofondator OneSyncs
Cum poți investi în OneSyncs
Investitorii care doresc să investească în start-up, o pot face prin Mozaic, cel mai mare sindicat de investiții angel din Moldova, unde investitorii, începând cu suma de 1.000 de euro, pot să se alăture într-o rundă comunitară.
Tot ce trebuie să facă investitorul este să ia legătura cu Mozaic pentru a stabili detaliile transferului. De partea legală, la fel se ocupă Mozaic.
Echipa OneSyncs are patru membri: Ion Olari (CEO), Alexandru Tonu (CTO), Radu Rahleanski (UX designer și product designer) și Vlad Burlacu (data scientist).

Piața din SUA și Orientul Mijlociu
OneSyncs pune acum mai mult accent pe piața nordică, adică din Europa de Nord. După ce se vor extinde mai bine acolo, următoarea piață pentru start-upul din Moldova va fi cea din SUA și Orientul Mijlociu.
Ion Olari menționează că ei deja planifică strategia de exit, având trei scenarii posibile, iar cel mai realist dintre ele este să fie achiziționați de o companie mai mare, pentru o sumă minimă de 5 milioane de euro.