În clasele liceale, elevii studiază mai multe texte literare atât din manualul școlar, cât și din listele de lecturi recomandate. Personajele lucrărilor epice și dramatice sunt clasificate în baza mai multor criterii. Unul dintre cele mai frecvent întâlnite este criteriul tipului uman.
Tipul uman al femeii moderne, în romanele din literatura română, se întâlnește mai accentuat în lucrările lui Camil Petrescu. Aceste personaje se remarcă prin curajul de a merge dincolo de standardele societății, de a-și trăi viața după propriile reguli și de a adopta o atitudine hotărâtă, contrar normelor cunoscute.
Doamna T
Doamna T, pe numele ei Maria Mănescu, este una dintre personajele centrale ale romanului „Patul lui Procust”, de Camil Petrescu. Apărută în 1933, lucrarea descrie evoluția doamnei T și iubirea pe care o trăiește alături de Fred Vasilescu. Cursul întâmplărilor o prezintă drept o femeie degajată, cu o fire pasională și complexă. Datorită inteligenței sale, acesta își dobândește abilitățile și cunoștințele necesare în domeniul de afaceri și reușește, în acea perioadă, să își deschidă propriul magazin de mobilă. Echilibrul în luarea deciziilor și succesul dobândit în calitate de femeie din perioada interbelică o face pe doamna T să reprezinte un personaj neliniar ce sfidează regulile societății.

Emilia Răchitaru
Emilia Răchitaru este și ea una dintre personajele din romanul lui Camil Petrescu „Patul lui Procust”. Tânăra este descrisă drept o actriță neînțeleasă și cocotă de lux, care stârnește o mare dragoste în sufletul intelectualului George Ladima. Aceasta se remarcă printr-o atitudine vulcanică și prin accente de moravuri ușoare. Emilia ajunge imaginea femeii moderne care merge dincolo de tiparele unei bune educații și își trăiește viața conform propriilor idei și dorințe.

Ela Gheorghidiu
Ela Gheorghidiu reprezintă principalul personaj feminin din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu. Acțiunea se desfășoară în prima jumătate a secolului al XX-lea și prezintă viața de cuplu a celor doi tineri, Ela și Ștefan. Inițial considerată un ideal feminin al devotamentului, Ela ajunge să fie bănuită de infidelitate de către propriul soț. Ca tip uman al femeii moderne, aceasta trăiește la un alt nivel intensitatea sentimentelor, fiind dispusă la sacrificii și compromisuri pentru bărbatul pe care îl iubește.

Otilia Mărculescu
Protagonista feminină dintr-un alt roman al lui George Călinescu, Otilia, este prezentată drept o tânără de 18-19 ani, parte a societății bucureștene din prima jumătate a secolului al XX-lea. Romanul „Enigma Otiliei” își descrie eroina ca pe o frumoasă, inteligentă și mult admirată tânără. Imprevizibilă în decizii, Otilia caută stabilitatea financiară și acceptarea într-o poziție socială nobilă, alături de un bărbat, în ciuda sentimentelor sincere ale lui Felix. Portretul fizic conturat prin intermediul altor personaje accentuează trăsăturile cochete, gingașe și pline de farmec. Ca imagine feminină modernă, Otilia se identifică în rândul tinerelor cu sensibilitate artistică, atracție către lux și notorietate, cu elemente enigmatice.

Te invităm să vezi și personajele care reprezintă tipul uman al tânărului/tinerei în devenire, precum și tipul uman al țăranului.