Fiecare dintre noi are o superputere. Chiar dacă nu o conștientizăm mereu, abilitățile noastre și lucrurile pe care le facem zi de zi sunt cele care mișcă lucrurile din loc. Să organizezi, să comunici, să coordonezi – toate acestea, puse în practică cu intenție și responsabilitate, pot face o diferență reală. Nu e nevoie de magie, ci doar de oameni care-și cunosc puterea și aleg să o folosească acolo unde contează. Virginia Plaiu, de exemplu, prin faptul că a îmbrățișat o funcție publică la doar 22 de ani, inspiră tinerii să creadă în potențialul propriu și să-i urmeze modelul.
În 2024, Virginia a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. În prezent, este consultantă principală în Serviciul Traduceri al Biroului pentru Integrare Europeană. Totodată, pe lângă job, urmează un program de masterat în Studii Europene, pentru a înțelege mai bine cum funcționează UE și pentru a-și eficientiza activitatea zilnică.
Afinitatea pentru limbile străine i-a apărut încă în perioada gimnaziului și tot atunci a înțeles că i-ar plăcea să urmeze studii în acest domeniu. Cu toate acestea, când a venit timpul să-și aleagă o facultate, a decis să depună actele la Științele Educației, cu gândul că nu ar fi rău să devină profesoară. Nu s-a regăsit, așa că s-a transferat la Litere, specialitatea Traducere și interpretare (limba engleză și franceză). „Mi-a venit ca o mănușă, iar cursurile pe care le-am avut în cei trei ani de studii mi-au părut foarte interesante. Domeniul traducerilor, în general, îți permite să descoperi ceva nou în fiecare zi, ceea ce constituie un mare avantaj.”

„Mi-a crescut interesul față de un job într-o instituție publică”
În anul III de facultate, Virginia a avut ocazia să practice tot ceea ce învățase în timpul studiilor, în cadrul stagiului obligatoriu de practică. Dornică să înțeleagă cum funcționează o instituție publică din interior, a trimis CV-ul la Cancelaria de Stat. Spre marea sa uimire, a fost acceptată. Astfel, a făcut practica în cadrul Direcției redactare acte normative, parte din Direcția generală pregătire ședințe ale Guvernului.
„În acea perioadă, pe lângă faptul că am descoperit posibilitatea de a ajunge într-o funcție publică fiind atât de tânără, mi-am făcut și prieteni. Ulterior, ei mi-au recomandat să mă înscriu la Programul de Stagii Plătite în Serviciul Public, lansat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu Uniunea Europeană.”
Notă: în cadrul programului respectiv, studenții și proaspeții absolvenți din Republica Moldova pot beneficia de un stagiu cu normă întreagă în una dintre instituțiile de stat implicată în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Cea de-a patra ediție a programului a fost lansată la mijlocul lunii aprilie 2025, iar termenul-limită pentru înscriere este 20 mai. În acest material găsiți mai multe detalii cu privire la modul de desfășurare a acestuia, dar și despre cum puteți participa.

Tânăra a acceptat propunerea fără să stea prea mult pe gânduri. A aplicat, iar după câteva etape de concurs a fost din nou acceptată. „Am completat inițial un chestionar despre mine – un fel de CV extins, cu informații despre studii, experiență și interese. Apoi am primit confirmarea și am putut alege o zi pentru proba orală – un interviu care, sincer, nu a fost ușor. Pentru intervievatori era important să vadă dacă îmi doresc cu adevărat acest lucru, cât de mult înseamnă pentru mine să descopăr funcția publică și care ar putea fi aportul meu mai departe. După cele două etape, am aflat fericita veste că le-am trecut cu brio.”
În cazul dat, a fost repartizată într-o altă direcție – managementul funcției publice. „A fost diferit de ceea ce am făcut în cadrul practicii de specialitate. Mi-a permis să descopăr foarte multe despre funcția publică, să aflu care sunt drepturile, dar și obligațiile funcționarilor publici. Și, desigur, mi-a crescut și interesul față de un job într-o instituție publică.”


Pentru Virginia experiența programului de stagii a fost minunată. Dincolo de oportunitatea de a descoperi cum funcționează sistemul public, programul a fost și un spațiu în care și-a legat prietenii. Deși stagiarii erau repartizați în direcții diferite, între ei exista o comunicare constantă. „Era foarte interesant și, pe lângă toate, am descoperit și faptul că aș putea fi o candidatură potrivită pentru o funcție publică, câtă perspectivă am și cât de bune îmi sunt viziunile. Chiar cred că a fost unul dintre evenimentele de bază din viața mea.”
Tocmai datorită acestui program de stagii tânăra și-a conturat o idee clară despre ce vrea să facă în viitor. Mai exact, a înțeles că vrea să lucreze într-o instituție publică, în domeniul traducerilor. Știa deja despre Biroul pentru Integrare Europeană (BIE) și despre faptul că în cadrul acestuia există Serviciul Traduceri, așa că a decis să aștepte până când se va elibera o funcție ca să se poată angaja. „Periodic, verificam portalul cariere.gov.md, în speranța că voi avea posibilitatea de a aplica. Așa că atunci când am văzut anunțul prin care se căuta un consultant în serviciul Traduceri, am decis că este un semn, mai ales că deja începusem masterul în Studii Europene. M-am gândit că ar fi perfect să fiu acceptată, căci astfel s-ar îmbina cele două interese ale mele.”

În luna aprilie, Virginia a împlinit cinci luni de când activează în calitate de consultantă principală în serviciul Traduceri al Biroului pentru Integrare Europeană. Printre responsabilitățile sale se regăsește cea de a traduce și de a revizui anumite traduceri, dar și de a contribui la uniformizarea procesului de traducere la nivel instituțional prin crearea unei terminologii unitare care va fi utilizată ulterior de toți cei implicați în acest proces.
„Imaginea țării noastre constă în rapoartele și documentele pe care le prezentăm Comisiei Europene. Iată de ce este nevoie de un limbaj uniformizat, de termeni bine aleși și expresii bine închegate. În asta constă posibilitatea noastră de a deveni parte a Uniunii Europene.”
Tânăra își dorește nespus de mult ca Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene. Pentru ea, mai ales de când activează în cadrul BIE, acesta este unul dintre scopurile de bază. „Este o șansă unică pentru Republica Moldova și, sincer, nu știu când o astfel de oportunitate s-ar mai putea ivi. Este foarte important să profităm de această ocazie care ni s-a oferit, deoarece valorile promovate de Uniunea Europeană sunt exact ceea ce, uneori, ne lipsește.”

„Îmi doream să mi se explice clar de ce facem ceva și care va fi rezultatul”
Potrivit Virginiei, când s-a angajat în cadrul Biroului pentru Integrare Europeană, avea câteva așteptări. În primul rând, își dorea comunicare eficientă cu colegii săi. „Îmi doream foarte mult să mi se explice clar care sunt task-urile mele, de ce facem un anumit lucru și care va fi rezultatul. Pentru cineva aflat la început de drum e tare important să i se explice și să i se vorbească limpede, bine definit. Și cred că am un mare noroc de colectivul de la BIE, pentru că oricând pot adresa întrebări dacă ceva nu mi-e clar. La noi, toată lumea se ajută reciproc.”
În același timp, tânăra își dorea să devină mai organizată și eficientă – un obiectiv pe care pare că l-a atins deja. Asta mai ales datorită faptului că, pe lângă job, urmează și studii. Totodată, deși nu se aștepta să devină mai deschisă în a împărți task-urile cu colegii, a reușit și acest lucru. „Întotdeauna am preferat să lucrez singură, fiindcă aveam impresia că pierd controlul atunci când se implică și altcineva. Acum însă, m-am convins că și o traducere sau orice alt lucru, privit din două perspective, poate duce la un rezultat mult mai bun.”

„Se spunea că doar prin pile poți să obții o funcție publică”
Fiind angajată în cadrul Guvernului, Virginia a înțeles că, în realitate, funcțiile publice sunt destul de accesibile pentru tineri, iar percepțiile precum că acestea sunt rezervate doar celor cu foarte multă experiență sau cu prieteni angajați deja nu corespund întotdeauna realității. „Din păcate, în societatea noastră încă persistă imaginea că nu toți pot fi acceptați să lucreze într-o instituție publică și că doar cei care au pile reușesc. Însă nu este deloc așa. Tinerii care doresc să afle mai multe despre ce înseamnă funcția publică sau să aplice pentru o astfel de poziție au, de fapt, o mulțime de oportunități la dispoziție. În plus, peste tot există ideea că trebuie să ai experiență. Da, se cere experiență, dar și micile experiențe, mai ales cele obținute în colaborare cu organizații internaționale, sunt foarte valoroase și relevante.”
Sfatul Virginiei pentru tinerii care doresc să aplice pentru o funcție publică este să nu le fie frică, întrucât există șanse reale să fie acceptați, mai ales dacă au idei bune și chiar își doresc să producă schimbarea. Curajul de a încerca poate fi primul pas spre viitorul pe care și-l doresc, iar exemplul său dovedește acest lucru încă o dată.

Tu ce superputere ai?
Virginia Plaiu, prin intermediul experienței sale, ne-a demonstrat că superputerile există, iar ceea ce ne rămâne e doar să credem în existența lor și să le dezvoltăm pe ale noastre. Tu te-ai gândit vreodată care e superputerea ta?
Vezi această postare pe Instagram
Acest material a fost produs în parteneriat cu EU NEIGHBOURS EAST