UE a decis să prelungească cu un an sancțiunile împotriva persoanelor și entităților care urmăresc destabilizarea Moldovei

comisia europeană

Consiliul Uniunii Europene (UE) a decis să prelungească până pe 29 aprilie 2026 măsurile restrictive împotriva celor responsabili de acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Sancțiunile se aplică în prezent unui total de 16 persoane și două entități.

Potrivit unui comunicat emis de către Consiliul UE, persoanele incluse pe lista de sancțiuni sunt supuse unei înghețări a activelor. De asemenea, este interzisă punerea la dispoziție a acestora, direct sau indirect, de fonduri sau resurse economice. În plus, persoanelor fizice incluse pe listă listă li se aplică o interdicție de călătorie, ceea ce înseamnă că acestea nu pot să intre și să tranziteze teritoriile statelor membre ale UE.

În lista persoanelor și entităților bănuite de organizarea acțiunilor pentru destabilizarea Moldovei se regăsesc:
# Ilan Șor;
# Gheorghe Cavcaliuc;
# Marina Tauber;
# Igor Ceaika;
# Vladimir Plohotniuc;
# Chiril Guzun;
# Dmitri Miliutin;
# Arina Corșicova;
# Dumitru Chitoroagă;
# Maria Albot;
# Victor Petrov;
# Evghenia Guțul;
# Iurie Cuznețov;
# Nelli Parutenco;
# Ilia Uzun;
# Mihail Vlah;
# Asociația Obștească Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”;
# Evrazia – organizație autonomă necomercială pentru promovarea cooperării internaționale.

Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi sprijinul Republicii Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă aceasta ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, UE asigură consolidarea rezilienței, securității și stabilității în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei și ale intermediarilor acesteia.

Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova, pentru a viza persoanele responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența sa, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente