Astăzi, 29 aprilie 2025, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a avut deosebita onoare de a găzdui delegația din cadrul Daegu Haany University, Republica Coreea. Scopul principal a fost semnarea unui Memorandum de Înțelegere privind cooperarea academică, științifică și instituțională.
Discuțiile purtate în cadrul întrevederii au vizat atât extinderea proiectului K-MEDI SILK ROAD, inițiat de Daegu Haany University, cât și identificarea unor noi direcții de colaborare în domeniile culturii, medicinei, sănătății, turismului, agriculturii și educației.
„Parteneriatul pe care îl consolidăm astăzi reprezintă un pas important spre dezvoltarea academică, inovația științifică și schimbul cultural între Republica Moldova și Republica Coreea. Prin eforturile comune ale instituțiilor noastre, deschidem noi perspective de colaborare și construim un cadru solid pentru proiecte de anvergură”, a declarat rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan.

Delegația Daegu Haany University, Republica Coreea, a fost însoțită de reprezentanți ai companiei SEEDON Co. Ltd. Printre membrii acesteia s-au numărat: dr. Park Soo-Jin, vicepreședinte al universității, prof. Song Ji-Chung, decan al Departamentului de Afaceri Internaționale, dr. Han Jaesung, director al K-Medi Silk Road Center, Mun Kyung-Hwan, manager la Global Marketing Support Center și Son Hyeon-Yul, CEO, SEEDON Co. Ltd.
Republica Moldova, prin potențialul său agricol și poziționarea geostrategică favorabilă, se profilează ca un partener strategic pentru Republica Coreea, în special în contextul cooperării regionale și al inițiativelor de dezvoltare sustenabilă.
Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată la eveniment de către prorectora pentru Finanțe și Relații Internaționale, Daniela Pojar, șefa Direcției Relații Internaționale, Nina Puțuntean, decanul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, Sergiu Popa, decanul Facultății Tehnologia Alimentelor, Iurie Subotin, decanul Facultății Energetică și Inginerie Electrică, Dumitru Braga, directorul Colegiului UTM, șeful Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, Radu Melnic.
Semnarea acestui Memorandum de Înțelegere marchează consolidarea relațiile academice și științifice între Universitatea Tehnică a Moldovei și Daegu Haany University și deschid noi oportunități de colaborare și inovație în domenii cheie, precum educația, cercetarea și dezvoltarea tehnologică.

Pe parcursul vizitei, delegația sud-coreeană a avut ocazia să exploreze câteva dintre cele mai inovatoare centre ale UTM. Membrii delegației au rămas profund impresionați de potențialul universității, în special în timpul vizitei la ZIPHouse, unde directoarea centrului, Carolina Tulgara, a prezentat facilitățile și proiectele de design inovator desfășurate de studenți. La fel de apreciate au fost și centrele Tekwill și FabLab, adevărate huburi de creativitate tehnologică și antreprenorială.
Un moment deosebit a fost prezentarea vinului realizat de studenții Facultății Tehnologia Alimentelor în laboratoarele UTM, care a stârnit un interes aparte din partea oaspeților, fiind perceput drept un exemplu elocvent al aplicabilității practice a formării universitare și al potențialului de colaborare în domeniul agroalimentar.
Această vizită reprezintă un moment de referință în procesul de internaționalizare a UTM și de consolidare a relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Coreea, creând noi oportunități pentru studenți și cercetători și facilitând accesul la programe comune, mobilități academice și proiecte de cercetare de interes global.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.