Elevii moldoveni cu dublă cetățenie, care urmează să-și continue studiile universitare în România și vor să fie înmatriculați în calitate de cetățeni români, au nevoie de echivalarea diplomei de bacalaureat obținută în Moldova. Echivalarea este recunoașterea oficială a studiilor tale de către statul român, printr-un document numit atestat de echivalare. Acesta este emis de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), instituția care verifică dacă diploma ta e valabilă pe teritoriul românesc. Deși este o simplă formalitate, deseori echivalarea diplomei de bacalaureat poate părea un proces complicat. În acest articol explicăm cum se face echivalarea.
Echivalarea este necesară doar tinerilor care vor fi înmatriculați ca cetățeni români. Pentru a fi admis(ă) ca român(că), este necesar să ai certificat de naștere și buletin românesc cu reședința permanentă pe teritoriul României. În cazul în care deții certificatul de naștere românesc și pașaport românesc cu reședința în străinătate, vei fi admis(ă) pe locurile destinate etnicilor români de pretutindeni și nu vei avea nevoie de echivalarea diplomei de bacalaureat.
Documente necesare
# Cerere pentru depunerea dosarului în format fizic
# Diploma de bacalaureat (copie)
Dacă actul de studii este emis în limba română, engleză, franceză, spaniolă sau italiană, va fi suficientă copia diplomei. În cazul în care aceasta este emisă într-o altă limbă străină, vei avea nevoie de copie și traducere legalizată în limba română.
# Pașaport și buletin de identitate (copii)
# Dovada schimbării numelui (dacă este cazul)
Pentru diplomele din Republica Moldova nu este necesară apostilarea sau supralegalizarea. Diplomele emise anterior anului 2008, cât și diplomele emise după 2008 care nu pot fi verificate prin portal vor fi însoțite de Adeverința de autenticitate eliberată de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova începând cu data de 1 aprilie 2019.
Cum și unde depui dosarul
Pentru depunerea dosarului ai două opțiuni.
# Online: prin Punctul de Contact Unic electronic pentru diplomele emise în limba română, engleză, franceză, spaniolă sau italiană, din conturi accesate prin ROeID, eIDAS sau ghiseul.ro. Dosarele transmise prin conturi accesate prin eDirect nu se procesează.
# Fizic: la sediul Ministerului Educației din București (str. Spiru Haret, nr. 12), la Inspectoratul Școlar al municipiului București sau oricare alt Inspectorat Școlar Județean din România sau chiar la universitatea la care vrei să te înscrii.
Dosarul tău va fi analizat în maximum 30 de zile lucrătoare din momentul în care e complet. Dacă va fi nevoie de verificări suplimentare, procesul ar putea dura mai mult, dar vei fi anunțat(ă) în legătură cu acest lucru.
După depunere, statutul dosarului poate fi verificat online.
Cum primești atestatul de echivalare
# Dacă ai depus online, primești atestatul în format digital, în contul tău din platforma PCUe.
# Dacă ai depus fizic, îl poți ridica de la CNRED, Inspectoratul Școlar, universitate sau îl primești prin poștă/curier, dacă ai solicitat asta.
Atestatul poate fi ridicat de tine sau de o altă persoană, dacă are procură notarială.
Dacă nu ți-a fost recunoscută diploma, ai dreptul să depui contestație în 45 de zile lucrătoare de la primirea deciziei. Răspunsul vine în cel mult 60 de zile.
Contestațiile se depun la Registratura Ministerului Educației și Cercetării din România.
Ce faci dacă ai pierdut atestatul de echivalare
Dacă ai pierdut atestatul, poți cere un duplicat de la instituția care ți-a eliberat documentul. Pentru asta ai nevoie de:
# cerere și declarație pe proprie răspundere;
# copie după buletin;
# copie după diploma de bacalaureat.
Duplicatul se eliberează în șapte-10 zile lucrătoare.
Mai jos poți vedea un tutorial video pentru aplicarea online.