Cum e să lucrezi într-un start-up din Moldova? Experiența Alinei Morozan, recrutoare la ROCMAN

Alina Morozan2
Foto:Alina Morozan

Alina Morozan, la fel ca mulți alți tineri din țară, a plecat la studii în România, iar după ce a luat licența în Administrație Publică, a decis să revină în Moldova și s-a angajat în calitate de recrutoare la un start-up local, ROCMAN. Pentru că vorbim mult despre start-upuri, am dorit să aflăm cum este în realitate această experiență de a lucra într-un start-up, care sunt provocările, dar și avantajele.

În prezent, pe lângă faptul că este angajată, Alina își continuă și studiile la treapta de masterat la Cluj-Napoca, la specialitatea Relații Publice. La ROCMAN, tânăra este responsabilă pentru procesele legate de recrutare și managementul candidaților. Start-upul ajută companiile să recruteze mai ușor candidații potriviți.

Ce înseamnă să lucrezi într-un start-up

Echipa start-upului ROCMAN

Alina ne spune că un lucru important pe care l-a observat de când lucrează într-un start-up este viteza cu care se iau deciziile și se implementează schimbările. Într-un start-up, dacă ceva nu merge bine sau există o idee nouă pe care angajații vor să o testeze, atunci pot să o pună în aplicare destul de rapid.

Nu trebuie să treci prin ierarhii complicate sau să aștepți săptămâni sau luni pentru aprobări. În plus, flexibilitatea este un alt avantaj enorm. Programul meu de lucru este foarte flexibil, iar datorită faptului că lucrăm remote, pot să gestionez singură timpul meu. Asta aduce atât beneficii, cât și provocări, pentru că dacă nu ești organizat, te poți împrăștia repede.

Alina Morozan

Care sunt avantajele și dezavantajele de a lucra într-un start-up

Tânăra ne spune că una dintre cele mai mari provocări este adaptabilitatea. Asta înseamnă că trebuie să fii pregătit(ă) să faci față schimbărilor rapide și să înveți lucruri noi în permanență.

Echipa ROCMAN

„De exemplu, eu nu am venit cu toate abilitățile necesare din start, dar partea bună este că nimeni nu te obligă să știi totul din prima zi. E ok să înveți pe parcurs, iar acest lucru este chiar încurajat. Un alt aspect provocator este multitasking-ul. Ca parte a echipei HR, uneori trebuie să faci mai multe lucruri simultan: să gestionezi candidații, să organizezi interviurile, să te ocupi de documente și chiar să te implici în activități precum planificarea evenimentelor. Dacă nu ești o persoană organizată, poate fi greu”, menționează Alina Morozan.

Din punctul de vedere al avantajelor, tânăra crede că cel mai mare este posibilitatea de a învăța rapid. În doar șapte luni, Alina a învățat multe lucruri noi – de la recrutare și design până la managementul de evenimente.

De exemplu, la ROCMAN, dacă am o idee nouă sau o sugestie, pot să o prezint imediat și să vedem dacă funcționează. Nu există acea mentalitate rigida precum că «nu facem lucrurile așa». Aici este încurajată inovația și dorința de a experimenta.

Alina Morozan

Alina precizează că, lucrând într-un start-up, are flexibilitate și posibilitatea de a lucra de oriunde. Avantajul cel mai mare la acest capitol este că nu trebuie să te stresezi din cauza traficului dimineața și seara sau din cauza orelor fixe de program.

Totuși, trebuie să fiu conștientă că într-un start-up lucrurile pot fi intense și uneori trebuie să fac față unor sarcini urgente. Important este să știu să găsesc un echilibru între productivitate și sănătatea mea mintală.

Alina Morozan

Sfaturi pentru cei care doresc să lucreze într-un start-up

„#1. Fi curios (curioasă) și proactiv(ă): în start-upuri trebuie să înveți singur(ă). Dacă nu știi ce face un buton din platformă, testează-l!
#2. Aliniază-te la misiune: dacă nu crezi în produsul sau serviciul companiei, va fi greu să reziști.
#3. Nu te teme de multitasking: vor fi zile când vei fi recrutor, designer și manager de proiecte – asta te va dezvolta rapid;
#4. Caută echilibrul: start-upurile pot fi haotice. Eu îmi programez pauzele și folosesc tehnici de time management, de exemplu, diagrama Gantt.”


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente