Federația Rusă a avertizat cetățenii săi despre „riscurile” călătoriilor în Republica Moldova. Aceasta afirmă că țara noastră „discriminează” rușii care trec granița și îi supune unor „proceduri umilitoare” de inspecție. Asemenea narative, adică „discriminarea” rușilor, nu sunt răspândite în premieră de către oficialii de la Moscova, dar fac parte dintr-o campanie largă de discreditare a Chișinăului. Cel puțin acest lucru îl spun experții, care menționează că Federația Rusă încearcă să prezinte Moldova drept un pericol.
Ministerul de Externe al Federației Ruse a lansat ieri, 24 aprilie, o avertizare către cetățenii ruși care vor să vină în Republica Moldova. Moscova spune, din nou, că rușii din țara noastră ar fi discriminați, iar argumentele prezentate sunt: refuzul de intrare în Moldova a mai multor ruși „sub pretexte nefondate“ și procedurile de inspecție.
Chișinăul a spus că Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori și regretă că autoritățile ruse aleg, din nou, să „tensioneze relațiile și să divizeze prin declarații nefondate”.
Doar persoanele care ridică semne de întrebare pentru autoritățile competente sunt returnate, conform legii. Toți ceilalți sunt bineveniți să se bucure de ospitalitatea proverbială a moldovenilor.
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova
Ce stă în spatele declarațiilor oficiale
Dincolo de declarațiile diplomaților de la Chișinău și Moscova, mai important este să înțelegem care e scopul acestor narative. Expertul în securitate și politici publice, Andrei Curăraru, ne-a explicat că Rusia încearcă să prezinte Moldova drept un pericol.
Dacă anterior Republica Moldova era discriminată în Federația Rusă și prezentată ca un loc sărac, cu oameni nu foarte inteligenți, acum se încearcă crearea unei imagini alternative a țării noastre. Moldova este prezentată ca o țară periculoasă, un hub de spioni unde se promovează rusofobia.
Andrei Curăraru
Expertul menționează că mesajul Moscovei vine în contextul mai multor elemente prezente în spațiul public în ultimele săptămâni, inclusiv campaniile de dezinformare.
Publicația The Insider – cea care a demonstrat tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnâi cu „Noviciok” – a publicat recent o investigație prin care anunță că rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” a început să atace la scară largă Republica Moldova.
Aceasta acționează alături de rețeaua „Pravda”, o structură de peste două sute de site-uri și conturi care difuzează narațiuni pro-Kremlin în mai multe limbi, atacând inclusiv Moldova.
Federația Rusă a mai anunțat în ultimele săptămâni că a reținut niște spioni moldoveni, care ar fi agenți ai Ucrainei. În următoarele zile, presa a demonstrat că aceste persoane, de fapt, au fost arestate în 2023 și 2024.
Expertul menționează că mesajul Moscovei ar putea avea legătură și cu oamenii care au fost utilizați drept cărăuși de către gruparea criminală Șor pentru a aduce bani în Moldova și a falsifica alegerile. Totuși, obiectivul general al mesajelor de acest gen, potrivit lui Andrei Curăraru, este de a crea artificial imaginea unei Moldove agresive față de Federația Rusă, chiar dacă aici s-au refugiat o parte dintre cetățenii ruși care nu au vrut să omoare ucrainenii după ce Kremlinul a invadat țara vecină.
Prin alte canale, mai ales prin intermediul declarațiilor diplomatice, asemenea narative s-au promovat foarte mult. Trebuie să ne aducem aminte declarațiile Mariei Zaharova. Cuvântul „rusofobie” este cheia a tot ce încearcă Moscova să promoveze despre Republica Moldova.
Andrei Curăraru
Andrei Curăraru spune că asemenea declarații și acțiuni se vor agrava înainte de alegeri și vor să atingă atât electoratul prorus din Moldova, fiind exploatate fricile lor. De exemplu, anterior s-a răspândit mitul că va fi interzisă limba rusă.
Realitatea alternativă pe care încearcă să o creeze rușii prin aceste mesaje, pe termen scurt, are drept scop influențarea alegerilor și schimbarea vectorului politic al Republicii Moldova. Pe termen lung, depinde foarte mult cum vor evolua lucrurile în Ucraina, spune expertul.
Mesajele manipulatorii ale Moscovei, cum a fost cel de ieri, vin să atingă și cetățenii Federației Ruse, care trebuie să înțeleagă de ce Kremlinul întreprinde acțiuni ostile față de Republica Moldova, explică Andrei Curăraru.