În timp ce grădinițele din Chișinău sunt ocupate în proporție de 99 %, alte raioane ale Republicii Moldova nu pot acoperi nici jumătate dintre locurile de care dispun. În aceste condiții, statul întreține instituții cu o capacitate de peste 100 de persoane, care sunt frecventate de 10-15 copii.
Potrivit unui raport publicat de Biroul Național de Statistică (BNS), în anul 2024 pe teritoriul Republicii Moldova activau 1.469 de instituții de educație timpurie. 350 dintre acestea funcționau în mediul urban, iar 1.119 – în mediul rural. În anul 2023, am avut cu 10 instituții mai mult.
Educația timpurie este un proces educațional dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între zero și șapte ani, realizat în instituții educaționale precum: creșe-grădinițe, grădinițe, creșe, școli-grădinițe și centre comunitare.
Nume instituție | Total |
Creșe-grădinițe | 769 |
Grădinițe | 595 |
Creșe | 2 |
Școli-grădinițe | 89 |
Centre comunitare | 14 |
În 2024, grădinițele din țară erau frecventate de aproximativ 127.200 de copii, cu aproape 2.400 mai puțini decât în anul precedent. Dacă facem o comparație în funcție de mediul de reședință, numărului de copii la 100 de locuri din mediul urban este 91, iar în cel rural – 59 de copii.
O diferență considerabilă putem observa și la distribuția copiilor pe municipii și raioane. În municipiile Chișinău sau Bălți sunt ocupate aproape toate locurile din grădinițe, în timp ce în raioanele Leova, Cantemir și Basarabeasca nu sunt ocupate nici jumătate dintre locurile disponibile în instituții.
Numărul de copii la 100 de locuri în instituțiile de educație timpurie, pe raioane și municipii, în anul 2024

Analizând portalul SIME, unde sunt prezentate informații despre instituțiile de învățământ din țară, putem observa în anul de studiu 2024/2025 zeci de grădinițe au un număr semnificativ mai mic de copii, decât locurile prevăzute de infrastructura acestora.
De exemplu, Grădinița de copii „Licurici” din Leova are o capacitate de 140 de copii, deși este frecventată doar de nouă copii.
Fondatoarea A.O. „Părinți Solidari”, Ala Revenco, spune că numărul tot mai mic de copii este rezultatul migrației și scăderii populației. Ea menționează că, pentru a evita situația în care va fi necesar să transferăm copiii de grădiniță în alte localități – ceea ce ar avea un impact și mai negativ decât în cazul elevilor de școală –, statul ar trebui să creeze modele noi de instituții preșcolare, cu cerințe mult mai simple decât cele actuale.
Clădirile existente au fost proiectate în perioada sovietică pentru peste 100 de copii. Pentru a face față acestei crize, autoritățile ar putea încerca crearea unor grădinițe la domiciliu sau niște centre de dezvoltare. Ele vor ocupa spații mai mici și vor necesita investiții mult mai reduse.
Ala Revenco
În municipiul Chișinău pe parcursul ultimilor ani, numărul copiilor care frecventează grădinițele a suferit o ușoară scădere. La fel s-a redus constant și numărul copiilor nou-născuți. Dacă în 2019 se nășteau 39.948, în 2023 s-au născut cu 1.500 de copii mai puțin.
În aceste condiții, Ala Revenco menționează ce este „puțin probabil să avem o creștere majoră a numărului de copiii în instituții”.