UTM-FEIE accelerează transformarea digitală în învățământul superior european

utm 1_11zon
Foto:UTM

În perioada 9–11 aprilie 2025, campusul Evripos al Universității Naționale Kapodistriene din Atena (NKUA), Grecia, a devenit epicentrul unui schimb internațional de idei, inovație și cooperare academică. Training School-ul pentru cadrele universitare, organizat în cadrul proiectului Erasmus+ „Digital transformation of HEIs education process in Ukraine and Moldova for sustainable engagement with enterprises/DIGITRANS”, a reunit reprezentanți din Letonia, Grecia, Ucraina și Republica Moldova.

Prezența delegației UTM, constituită din cadre didactice de elită ale Facultății Energetică și Inginerie Electrică (FEIE) – decanul FEIE, dr., lect. univ. Dumitru Braga, dr., conf. univ. Vadim Cazac, dr., conf. univ. Vasile Rachier și dr., lect. univ. Corina Guțu-Chetrușca – s-a evidențiat prin contribuții valoroase în cadrul sesiunilor interactive dedicate integrării tehnologiilor digitale, dezvoltării cursurilor virtuale și colaborării internaționale.

Training School-ul a oferit un cadru propice pentru un schimb vital de bune practici cu parteneri din Letonia, Grecia, Ucraina și Republica Moldova. A fost o platformă unde ideile au circulat liber, unde experiențele au fost împărtășite și unde s-au pus bazele unor colaborări fructuoase. Vizionarea demonstrației funcționalității laboratoarelor fizice la distanță, realizată de partenerul ucrainean, a deschis noi orizonturi pentru modul în care UTM poate oferi o educație tehnică de înaltă calitate, depășind barierele geografice.

Un punct de atracție l-a constituit prezentarea progresului în cadrul pachetului de lucru trei de către partenerul ucrainean, cu demonstrații impresionante ale funcționalității a două laboratoare fizice la distanță – o mostră clară de educație digitală aplicată, eficientă și de viitor.

Sursă: UTM

Totodată, discuțiile privind dezvoltarea a șase cursuri digitale cu laboratoare virtuale bazate pe platforma SMSE – parte integrantă a livrabilului D4.6 – au evidențiat pașii concreți în modernizarea și accesibilizarea conținutului educațional. Prin adoptarea laboratoarelor virtuale, universitatea nu doar că va spori interactivitatea și accesibilitatea procesului didactic pentru studenți, dar se va și alinia la cele mai recente tendințe în educația tehnică la nivel internațional.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită de impact la compania grecească ELEMCO, lider în sisteme integrate de protecție electrică și electromagnetică, consolidând puntea dintre universități și sectorul industrial.

Prin participarea activă la acest eveniment de anvergură, UTM a demonstrat încă o dată angajamentul ferm pentru transformarea digitală, internaționalizarea procesului educațional și conectarea cu piața muncii. Acest pas înainte nu este doar un răspuns la cerințele prezentului, ci și o investiție strategică în viitorul academic și profesional al tinerilor ingineri moldoveni.

„Este esențial ca universitățile tehnice să adopte soluții digitale inteligente, să colaboreze internațional și să creeze un ecosistem educațional modern și accesibil. Participarea noastră la DIGITRANS ne deschide aceste oportunități”, declară reprezentanții UTM-FEIE.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente