Oamenii de știință au descoperit dovezi noi, dar preliminare, că o planetă îndepărtată care orbitează în jurul unei alte stele ar putea găzdui viață, scrie BBC.
O echipă de la Cambridge, care analizează atmosfera planetei K2-18b, a descoperit urme ale unor molecule care, pe Pământ, sunt produse exclusiv de organisme simple, precum bacteriile sau fitoplanctonul marin.
Aceasta este a doua oară – și cea mai promițătoare până acum – când au fost detectate substanțe chimice asociate cu viața în atmosfera planetei folosind Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA. Totuși, echipa și astronomii independenți subliniază că este nevoie de mai multe date pentru a confirma aceste rezultate.
Cercetătorul principal, profesorul Nikku Madhusudhan, a spus în laboratorul său de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge că speră să obțină dovezile decisive în curând.
Aceasta este cea mai puternică dovadă de până acum că ar putea exista viață acolo. Pot spune realist că putem confirma acest semnal într-un an, maximum doi.
Nikku Madhusudhan
K2-18b este de două ori și jumătate mai mare decât Pământul și se află la o distanță de 124 de ani-lumină – mult dincolo de orice călătorie posibilă pentru un om într-o viață.
Grupul de la Cambridge a descoperit că atmosfera planetei pare să conțină semnătura chimică a cel puțin uneia dintre două molecule asociate cu viața: dimetil sulfid (DMS) și dimetil disulfură (DMDS).
Cantitatea estimată a acestui gaz în atmosferă este de mii de ori mai mare decât ceea ce avem pe Pământ. Așadar, dacă asocierea cu viața este reală, atunci această planetă ar putea fi plină de viață. Dacă confirmăm că există viață pe K2-18b, acest lucru practic ar confirma că viața este foarte comună în galaxie.
Nikku Madhusudhan
Subir Sarkar, lector în astrofizică la Universitatea Cardiff și membru al echipei de cercetare, a menționat că studiul sugerează că K2-18b ar putea avea un ocean care, potențial, ar putea fi plin de viață, deși a avertizat că „nu se știe cu siguranță”.
Suntem singuri în Univers?
Echipa profesorului Madhusudhan recunoaște că există încă multe incertitudini privind detectarea semnelor posibile de viață pe K2-18b.
Deocamdată, rezultatul obținut are o certitudine de 99,7 %, insuficient pentru a fi considerat o descoperire științifică validă, care necesită un nivel de încredere de 99,99999 %.
Deși echipa de la Cambridge ar putea obține rezultate foarte convingătoare privind prezența moleculelor asociate cu viața pe planeta K2-18b, acest lucru nu prezintă neapărat o dovadă clară a existenței vieții. Profesora Catherine Heymans spune că originea gazelor identificate ar putea fi nebiologică din cauza proceselor necunoscute din Univers.
Echipa Cambridge deja colaborează cu alte grupuri pentru a testa dacă aceste molecule pot apărea și fără viață.
Profesorul Chris Lintott subliniază că trebuie prudență în interpretare și că această cercetare face parte dintr-un efort amplu de explorare a cosmosului. Totodată, Nikku Madhusudhan spune că suntem aproape de un moment-cheie în istoria științei, care ar putea deschide drumul spre răspunsul la întrebarea: „Suntem singuri în Univers?”.