O călătorie plină de emoții, oameni și culturi. Cum a fost prima mea experiență Erasmus+, fiind elevă

Logo pe fotografie 2 (2)_11zon
Foto:Tatiana Istrati/arhivă personală

Salut! Sunt Tatiana Istrati și în perioada 8-16 martie, alături de alți tineri din Republica Moldova, am avut oportunitatea de a participa într-un proiect din cadrul Erasmus+ în Horezu, România. Tema acestuia a fost ecologia, iar în total au participat 40 de tineri cu vârsta de peste 16 ani. Timp de 10 zile, am participat la diverse activități, printre care: ateliere practice, caravane, campanii de conștientizare, expoziții și proiecții. Pentru mine a fost cea mai mare experiență de acest fel, una cu adevărat captivantă și de neuitat.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în Europa. Acesta oferă tinerilor oportunități de educație, formare, voluntariat și schimb cultural. Prin experiența internațională dobândită, participanții își îmbogățesc competențele, își valorifică CV-ul. Programul promovează implicarea civică, educația nonformală și recunoașterea competențelor prin YothPass.

Emoții și ieșirea din zona de confort

Programul la care am participat s-a numit Ecological action for a cleaner tomorrow („Acțiune ecologică pentru un mâine mai curat” – ECO-ACT) și a fost organizat de Asociația Internațională a Tinerilor și Asociația Pro Dezvoltare (DACIA).

A fost prima activitate de tip Erasmus+, dar și prima activitate educațională din străinătate la care am participat. Am avut emoții mari, începând cu primele interacțiuni cu echipa din care urma să fac parte timp de 10 zile, până la rolul meu pe parcursul acelor zile. Însă așteptarea mea cea mai mare a fost să ies din zona de confort, ceea ce și s-a întâmplat. Acest lucru a avut loc prin interacțiunea cu persoane din culturi diferite. Am lucrat și am comunicat în limba engleză, ceea ce părea dificil la început, însă ulterior ne-am simțit liberi.

A fost nevoie să învăț rapid să mă orientez în spațiu pentru a nu mă rătăci. Apoi a urmat provocarea de a deveni mult mai independenți. Am învățat mai rapid să mă orientez într-un loc nou.

Pe parcursul a 10 zile am participat la mai multe activități bazate pe educație ecologică, pe reducerea deșeurilor și pe protecția mediului înconjurător.

Am avut și workshopuri, activități în grup, prezentări despre situația ecologică a regiunii din care venim. De asemenea, am mers în excursii prin natură pentru a observa biodiversitatea. Am participat și la un flashmob în centrul Craiovei pentru a promova ecologia și protecția mediului.

Înainte de a porni spre București, am participat la un joc de cunoaștere între noi. Acest lucru ne-a făcut să ne simțim mai apropiați și să depășim primele emoții. Am petrecut timpul împreună vizitând câteva locuri: Ateneul Român, Parcul Cișmigiu, Palatul Parlamentului, Muzeul de Artă din Craiova, peisaje cu munți și Bucureștiul de seară.

Sursă: Tatiana Istrati/arhivă personală

Chiar din primele zile de activități deja ne simțeam ca o echipă. Lucram împreună ușor. Pot spune că dintr-un grup de tineri de necunoscuți am devenit în scurt timp o comunitate unită și prietenoasă.

O interacțiune pe cât de grea, pe atât de interesantă

În cadrul proiectului au participat și tineri din Bulgaria și România. Interacțiunea cu ei mi-a părut pe cât de grea, pe atât de interesantă. Serile interculturale au fost preferatele mele, căci am descoperit tradiții și obiceiuri, dansuri și cântece, mâncare tradițională și portul specific fiecărei țări.

Mi-a plăcut să explorez aspecte din cultura colegilor noștri, care uneori se aseamănă, alteori deloc cu tradițiile noastre. Tinerii din celelalte țări au învățat de la noi, moldovenii, cuvinte folosite deseori la noi în țară, dar și dansuri populare.

De ce m-am înscris la proiect

Din totdeauna am visat să particip într-un proiect Erasmus+. Am aplicat, deoarece este o oportunitate unică de a îmbina utilul cu plăcutul. Adică învățam într-un mediu internațional, dar și ne distram, petreceam timpul frumos, mergeam în excursii și interacționam cu alți tineri.

De asemenea, am învățat multe lucruri utile despre cultura ecologică și despre cum poți folosi sustenabil resursele Pământului. Plus la toate, îmi doresc să îi ajut pe oameni să devină consumatori responsabili. Fiind pasionată de protecția mediului, consider că schimbările încep de la noi, la nivel individual și comunitar. Consider că participarea la un proiect Erasmus+ este un alt nivel în experiența mea și adaugă plus valoare în CV.

Ce am învățat

Această experiență mi-a oferit oportunitatea să îmi dezvolt abilitățile și să îmi îmbunătățesc cunoștințele pentru a avea un stil de viață sustenabil. M-a ajutat să devin mai conștientă de problemele de mediu și să adopt un stil de viață mai prietenos cu natura. Cultura celorlalte țări m-a fascinat. Mi-am îmbunătățit abilitățile lingvistice în limba engleză. Sunt entuziasmată că tot mai mult se promovează și se utilizează educația nonformală.

La fel, programul mi-a oferit șansa de a cunoaște oameni noi, cu care am legat prietenii frumoase, plini de energie pozitivă și cu interese comune. Această experiență m-a ajutat să devin mai deschisă și mai pregătită pentru noi provocări ce îmi depășesc limita.

Sursă: Tatiana Istrati/arhivă personală

Oportunități sunt numeroase, însă doar la unele dintre ele poți fi acceptat(ă) să participi. Pentru a lua parte la un proiect mai complex, precum Erasmus+, este nevoie de multă experiență în spate. De aceea, chiar dacă nu ești acceptat(ă) din primele încercări de a te înscrie, nu te descuraja, continuă să muncești asupra acestui fapt, participând și acumulând experiență din alte proiecte mai mici.

Autoare: Tatiana Istrati

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente