Cei 15 ani de transformare digitală în Republica Moldova, au marcat un parcurs ambițios spre o societate 100 % digitală, în care serviciile publice au devenit mai calitative, mai eficiente și mai ușor de accesat. 303 din cele 648 de servicii publice disponibile în țară sunt deja digitalizate complet, iar numărul acestora continuă să se extindă.
Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului „Moldova Digitală – 15 ani de transformare digitală”, care a marcat încheierea proiectului „Modernizarea Serviciilor Guvernamentale” (MGSP), proiectul Guvernului Republicii Moldova, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu susținerea financiară a Grupului Banca Mondială.
Nicoleta Colomeeț, directoare AGE: „Anul 2025 este un an important și semnificativ pentru Agenție, pentru că pe de-o parte marchează 15 ani de la fondarea instituției, și în același timp, marchează un alt punct de cotitură – încheierea celui de-al doilea proiect implementat de Guvernul Republicii Moldova, cu susținerea Grupului Banca Mondială. Sute de oameni și-au adus contribuția la ceea ce avem astăzi, la infrastructura, la platformele, la cele peste 300 de servicii publice digitale, la cele peste 300 de platforme digitale, la cele 12 M-uri din infrastructura guvernamentală.”
În cadrul evenimentului au fost prezentate cele mai importante rezultate ale proiectului „Modernizarea Serviciilor Guvernamentale” implementat în decursul anilor 2018 și 2025, și mai exact:
# 110 servicii publice digitalizate;
# 7 platforme digitale noi (MDelivery, Catalogul semantic pentru MConnect, FOD, MPower, e-APL, e-Consulat, Mdocs);
# 15 actualizări la platformele digitale existente (MPass, MSign, MConnect, MCloud, Portalul Serviciilor Publice, Catalogul semantic, Portalul Cetățeanului, Portalul pentru Business, MPay, MLog);
# 94 servicii reinginerite/regândite total, optimizându-se timpul, iar pentru unele dintre acestea timpul de prestare a fost redus cu 40 %;
# 105 centre unificate de prestare a serviciilor (CUPS) devenite funcționale pe întreg teritoriul țării (100 CUPS deschise cu susținerea financiară a Grupului Banca Mondială);
# 6 sondaje naționale anuale privind satisfacția cetățenilor ca urmare a prestării serviciilor publice (2019 – 2024);
# Economii de 30 de miliarde la bugetul de stat, și 10 miliarde cetățenilor, în ultimii 5 ani.

Doina Nistor, viceprim-ministră, ministră a dezvoltării economice și digitalizării în Republica Moldova: „Într-un context global, când 70% dintre guvernele lumii își accelerează tranziția către serviciile digitale pro-active, Moldova se poziționează ca un lider regional, cu peste 300 de servicii publice disponibile online. Moldova digitală înseamnă astăzi, că cetățenii nu mai aleargă de la o instituție la alta, pentru că statul este la un click distanță. Statul este online. Cel mai elocvent exemplu este fără îndoială – EVO. Este aplicația care aduce la un loc cele mai importante servicii publice, atât pentru cetățeni cât și pentru antreprenori. Toate acestea se aliniază pentru obiectivul nostru. Până la sfârșitul anului 2025, 75 % din serviciile publice pentru mediul de afaceri o să fie complet digitalizate. Iar până în 2030, Moldova și-a promis să fie un stat 100 % – digital.”
Cel mai recent sondaj național anual privind satisfacția cetățenilor ca urmare a prestării serviciilor publice arată că 95 % din respondenți vor sa acceseze servicii online, iar 59 % dintre aceștia preferă să le acceseze din telefon.
Artur Mija, secretar general al Guvernului Republicii Moldova: „De 15 ani echipa de la AGE transformă hârtiile în soluții digitale la un clic distanță din orice colț al lumii. Noi chiar credem că tot ce poate fi făcut la distanță, trebuie să fie făcut la distanță. Nu doar pentru că e modern dar pentru că e simplu, sigur și rapid. De exemplu acum, pentru a accesa un șir de servicii publice, oamenii pierd în mediu cu 40% mai puțin timp și pentru noi aceasta înseamnă digitalizare. Mai puțin timp pierdut în rânduri, mai mult timp câștigat pentru familie, pentru muncă și viața personală. Munca noastră nu se oprește aici continuăm să modernizăm serviciile guvernamentale împreună cu partenerii noștri.”
Proiectul MGSP este al doilea proiect finanțat de Grupul Banca Mondială, menit să transforme serviciile publice și a fost continuarea Proiectului de eTransformare a Guvernului, care în perioada 2011 – 2016 a setat bazele platformelor guvernamentale publice, fiind lansate serviciile de bază M, primele e-servicii, precum și pus fundamentul cloud-ului guvernamental.
Carolina Odobescu, ofițer de țară, Grupul Banca Mondială: „Moldova a făcut încă un pas frumos înainte, în modernizarea serviciilor publice, îmbunătățind calitatea, eficiența și accesul prin digitalizarea serviciilor publice. La începutul implementării proiectului „Modernizarea serviciilor publice”, serviciile publice digitalizate erau accesate doar de 25 % din cetățeni, iar spre finalul implementării proiectului, acest număr s-a dublat. La moment, această rată de acces constituie peste 54 %. Aceste servicii au devenit mai echitabile și accesibile pentru păturile vulnerabile ale țării, și la moment 38 % din populația vulnerabilă a țării au accesat aceste servicii digitalizate pe parcursul ultimelor 12 luni, comparativ cu doar 6 % la începutul implementării proiectului. Tendința și cererea în creștere pentru astfel de servicii este astfel clară.”
Investiția în cele 2 proiecte implementate de-a lungul celor 15 ani a fost de 46 de milioane de dolari, investiție care s-a recuperat complet din economiile aduse doar de serviciul MPay prin reducerea comisioanelor de procesare a plăților. Astfel, pentru fiecare leu investit în cadrul proiectelor implementate, la bugetul de stat au fost economisiți circa 100.
Pe parcursul anilor, AGE a fost instituția care a avut un rol central în promovarea și implementarea inițiativelor de digitalizare în Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea unei infrastructuri moderne, centrată pe nevoile cetățenilor. Astfel, drumurile de la un ghișeu la altul, timpul și efortul consumat la cozile din fața instituțiilor publice, dar și teancuri de hârtii tipărite au fost înlocuite cu servicii publice disponibile online, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, din orice colț al lumii.
Accesul la serviciile publice a fost revoluționat de aplicația EVO, ce permite utilizatorilor să beneficieze de o gamă largă de servicii, oricând, direct din telefon. Aplicația poate fi descărcată gratuit pe App Store și Google Play.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate planurile de viitor ale agenției care se vor axa pe centralizarea experienței de accesare a serviciilor publice, dezvoltarea instrumentelor de digitalizare adiționale pentru instituțiile publice, dezvoltarea portofelului de identitate european, precum și centralizarea accesului la toate serviciile publice sub o singură umbrelă – EVO.
Fondată în 2010, Agenția de Guvernare Electronică (AGE) este instituția responsabilă de promovarea și implementarea inițiativelor de digitalizare a serviciilor publice în Republica Moldova, având un rol central în dezvoltarea infrastructurii digitale și facilitarea accesului cetățenilor la servicii publice moderne și eficiente. Cu 23 de platforme și sisteme la bilanț, agenția oferă suport metodologic instituțiilor în proces de digitalizare sau dezvoltare a platformelor digitale, operează infrastructura serviciilor M, platforma de dezvoltare a serviciilor publice, multiple eservicii, precum și aplicațiile EVO și EVOSign.