Cercetătoarea USM, Alina Trofim, doctoră în științe, Laboratorul de Ficobiotehnologie, directorul Proiectului internațional, cu tematica „Utilizării biopreparatelor naturale din cianobacterii autohtone în aspect antibacterian, antioxidant, anticancer, pe celulele canceroase ale dermei”, a obținut rezultate promițătoare pentru medicină în aspect antibacterian și anticancer al extractelor din cianobacterii.
Proiectul a inclus colaborarea cu cercetători de la Universitatea din Burdur, Turcia, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu” și de la Laboratorul Cercetare Sțiințifică Fiziologia Umană, USM.
Astfel, în colaborare cu conducătoarea științifică a proiectului din partea Universității din Burdur, A. Fusun au fost demonstrate efectele antimielomice ale extractelor cianobacteriene.
Sub conducerea Alinei Trofim, studiul a continuat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu”, unde Greta Balan și Valeriu Ridic au obținut rezultate promițătoare pentru medicină cu efect antibacterian.
În Laboratorul Cercetare Științifică Fiziologia Umană, USM, sub coordonarea lui Iurie Bacalov și în colaborare cu colectivul de cercetători, a fost demonstrat efectul sanogen a extractelor și acțiunea asupra diabetului zaharat, tip II.