Lista țărilor care așteaptă aderarea la Uniunea Europeană. La ce etapă sunt acestea și ce măsuri au întreprins

BeFunky-collage – 2025-04-09T151819.928
Foto: #diez

În prezent, 10 țări așteaptă aderarea la Uniunea Europeană, iar printre acestea se numără Republica Moldova și Ucraina. Pentru ca o țară să adere la Uniunea Europeană, aceasta trebuie să parcurgă mai multe etape. De asemenea, trebuie să fie pregătită să adopte și să aplice toate legile și regulamentele UE.

Procesul de aderare începe cu respectarea unor condiții, numite criteriile de la Copenhaga:
# o democrație stabilă;
# respectarea drepturilor omului;
# protejarea minorităților.

În plus, țara trebuie să aibă o economie de piață funcțională și să fie pregătită pentru competiția din piața UE.

Apoi, țara trimite o cerere de aderare către Consiliul UE. După ce Comisia Europeană o evaluează, Consiliul poate oferi statutul de țară candidată. Republica Moldova a primit acest statut pe 23 iunie 2022.

Urmează negocieri care acoperă toate domeniile importante pentru UE. După ce negocierile se încheie, se semnează un tratat de aderare.

Procesul de aderare diferă de la o țară la alta în funcție de nivelul de pregătire al acesteia. Turcia, de exemplu, a depus cererea de aderare în 1987 și încă nu a avansat semnificativ. În același timp, cea mai rapidă aderare la UE a fost realizată de Suedia, Finlanda și Austria. Cererile de aderare au fost depuse în 1991, iar în 1995 acestea au devenit membre UE.

Care țări așteaptă aderarea la UE

În prezent, 10 țări au primit statutul de țară candidată. Deocamdată acestea își reformează legislațiile naționale pentru a se alinia la normele, reglementările și standardele UE.

Albania
# A depus cererea de aderare la UE în aprilie 2009.
# A devenit țară candidată în iunie 2014.
# Negocierile de aderare au fost deschise în iulie 2022.

Albania a început drumul spre Uniunea Europeană în 2003, când a fost recunoscută ca țară cu potențial de aderare. În 2009, a depus cererea oficială de aderare.

După mai multe reforme cerute de UE, Albania a primit statutul de țară candidată în 2014.

Negocierile propriu-zise pentru aderare au fost aprobate în 2020, iar în 2022 au început oficial, odată cu prima conferință între Albania și UE. Procesul continuă, iar Albania trebuie să îndeplinească în continuare condițiile stabilite de Uniune pentru a deveni membră.

Bosnia și Herțegovina
# A depus cererea de aderare la UE în februarie 2016.
# A devenit țară candidată în decembrie 2022.
# Negocierile de aderare au început în martie 2024.

Bosnia și Herțegovina a fost recunoscută ca posibilă candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2003. Țara a semnat Acordul de Stabilizare și Asociere cu UE, care a intrat complet în vigoare în 2015. Cererea oficială de aderare a fost depusă în 2016.

Comisia Europeană a identificat 14 priorități importante pe care țara trebuie să le îndeplinească pentru a începe negocierile. Bosnia și Herțegovina a primit statutul de țară candidată în decembrie 2022.

În martie 2024, UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina, după ce a constatat suficiente progrese.

Georgia
# A depus cererea de aderare la UE în martie 2022.
# A devenit țară candidată în decembrie 2023.
# Procesul de aderare a fost oprit oficial în 2024.

Georgia a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022. La scurt timp, pe 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Georgiei perspectiva europeană, ceea ce înseamnă recunoașterea direcției sale proeuropene, dar nu și statutul de candidat imediat.

Pentru a putea primi acest statut, Comisia Europeană a stabilit 12 priorități pe care Georgia trebuia să le îndeplinească. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia a recomandat ca Georgiei să i se acorde statutul de țară candidată, cu condiția să îndeplinească nouă pași concreți.

În cele din urmă, pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a acordat oficial Georgiei statutul de țară candidată, sub rezerva continuării reformelor.

În prezent, aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost oprită în mod oficial din cauza unor probleme din politica internă a țării.

Republica Moldova
# A depus cererea de aderare la UE în martie 2022.
# A devenit țară candidată în iunie 2022.
# Negocierile de aderare au fost deschise în iunie 2024.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022. Pe 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Moldovei statut de țară candidată.

Comisia Europeană a stabilit nouă pași esențiali pe care Moldova trebuie să îi îndeplinească. Ulterior, Comisia a recomandat deschiderea negocierilor de aderare, cu condiția ca Moldova să finalizeze reformele în domeniul justiției, anticorupției și dezoligarhizării.

Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis oficial să deschidă negocierile de aderare cu Moldova. Prima conferință interguvernamentală, care marchează începutul negocierilor, a avut loc pe 25 iunie 2024.

Muntenegru
# A depus cererea de aderare la UE în decembrie 2008.
# A devenit țară candidată în decembrie 2010.
# Negocierile de aderare au fost deschise în iunie 2012.

În 2006, Muntenegru și-a declarat independența față de puterea centrală de la Belgrad, iar în 2008 a aplicat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a dat un aviz favorabil cererii de aderare în 2010, stabilind șapte priorități pentru începerea negocierilor. Muntenegru a primit statutul de țară candidată, iar în decembrie 2011 procesul de aderare a fost oficial lansat cu scopul de a începe negocierile în iunie 2012.

Negocierile au început pe 29 iunie 2012.

Macedonia de Nord
# A depus cererea de aderare la UE în martie 2004.
# A devenit țară candidată în decembrie 2005.
# Negocierile de aderare au fost deschise în martie 2022.

Macedonia de Nord a devenit o țară posibilă candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2003 și a depus cererea de aderare în 2004. În 2005, a primit statutul de țară candidată.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare în mai multe rânduri, iar în martie 2020, Consiliul European a aprobat începerea acestora. În 2022 a început oficial procesul de negocieri, iar Comisia a început analiza detaliată a legislației țării.

Serbia
# A depus cererea de aderare la UE în decembrie 2008.
# A devenit țară candidată în decembrie 2010.
# Negocierile de aderare au fost deschise în iunie 2012.

Serbia a devenit țară posibilă candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2003. A depus cererea de aderare în 2008 și a primit statutul de țară candidată în martie 2012.

În 2013, Serbia a semnat un Acord de Stabilizare și Asociere cu UE, iar în același an, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare. Prima Conferință Interguvernamentală a avut loc în ianuarie 2014, marcând începutul oficial al negocierilor.

Turcia
# A depus cererea de aderare la UE în aprilie 1987.
# A devenit țară candidată în decembrie 1999.
# Negocierile de aderare au fost deschise în octombrie 2005.

Turcia a aplicat pentru aderarea la Comunitatea Economică Europeană în 1987 și a fost declarată eligibilă pentru aderarea la UE în 1999.

Negocierile de aderare au început în 2005, dar nu au avansat semnificativ din cauza refuzului Turciei de a aplica Protocolul Adițional al Acordului de la Ankara în Cipru. În 2018, Consiliul UE a decis că negocierile sunt în stagnare din cauza regresului în domenii-cheie, cum ar fi democrația, drepturile fundamentale și independența justiției.

Ucraina
# A depus cererea de aderare la UE în februarie 2022.
# A devenit țară candidată în iunie 2022.
# Negocierile de aderare au fost deschise în iunie 2024.

Ucraina a aplicat pentru aderare pe 28 februarie 2022, iar pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat acordarea perspectivei europene, decizia fiind adoptată pe 23 iunie de toate cele 27 de state membre ale UE.

Comisia a identificat șapte pași pe care Ucraina trebuie să-i îndeplinească pentru a avansa în procesul de aderare. În decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina.

Prima Conferință Interguvernamentală pentru deschiderea oficială a negocierilor a avut loc pe 25 iunie 2024. În iulie 2024 a avut loc prima rundă de screening, proces prin care Ucraina își prezintă nivelul de aliniere la legislația UE.

Kosovo
# A depus cererea de aderare la UE în decembrie 2022.

De la proclamarea independenței în 2008, Kosovo a făcut pași importanți în apropierea de Uniunea Europeană. În 2015 a semnat un Acord de Stabilizare și Asociere (ASA) cu UE, în vigoare din 2016.

La 15 decembrie 2022, liderii de la Priștina au semnat oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Deocamdată, Kosovo nu a primit statut de țară candidată, respectiv, negocierile de aderare nu au început.

Țările care așteaptă aderarea la UE

De ce aderă țările la UE

Printre avantajele aderării la UE se numără:
# acces la Piața Unică Europeană: țările membre beneficiază de acces liber la o piață de peste 450 de milioane de consumatori, ceea ce stimulează comerțul, investițiile și creșterea economică;
# creștere economică și investiții: aderarea la UE atrage investiții străine directe și sprijină dezvoltarea infrastructurii, contribuind la creșterea PIB-ului și la crearea de locuri de muncă;
# libertatea de mișcare: cetățenii statelor membre au dreptul de a călători, munci și studia în orice țară UE;
# consolidarea democrației și statului de drept: aderarea la UE implică respectarea standardelor democratice și a statului de drept, ceea ce duce la guvernare mai transparentă și la protecția drepturilor omului;
# protecția mediului: UE impune standarde înalte de protecție a mediului, contribuind la un mediu mai curat și la combaterea schimbărilor climatice;
# educație și cercetare: programele europene, precum Erasmus+, oferă oportunități de studii și schimburi educaționale, iar cercetătorii au acces la finanțări și colaborări internaționale;
# securitate și stabilitate: UE cooperează în domeniul securității, abordând amenințări comune și promovând stabilitatea în regiune.

Uniunea Europeană a fost fondată după Cel de-Al Doilea Război Mondial, cu scopul de a asigura pacea și cooperarea economică între statele europene. Primul pas concret a fost crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului în 1951, urmată de Tratatul de la Roma din 1957, care a pus bazele Comunității Economice Europene. De-a lungul anilor, UE s-a extins și a devenit o uniune politică și economică care reunește astăzi 27 de state membre.

Aici puteți vedea lista țărilor membre UE.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente