Care sunt etapele de obținere a unei bursei la Școala de Economie din Riga. Recomandări din partea absolventei din Moldova, Cristina Lopatețchi

SSE Riga
Foto:Cristina Lopatețchi/arhivă personală

Școala de Economie din Stockholm, cu sediul în orașul Riga (SSE Riga), oferă studenților din Republica Moldova cinci burse finanțate complet pentru un program de licență în Economie și Afaceri cu durata de trei ani. Oportunitatea este destinată elevilor din clasa a XII-a și studenților. În acest articol îți spunem care sunt etapele de selecție pentru bursele SSE Riga și cum ar fi cel mai eficient să te pregătești pentru fiecare dintre ele. Cristina Lopatețchi este originară din Ungheni, iar în vara anului 2024 a absolvit SSE Riga. Tânăra vine cu mai multe sfaturi privind procesul de admitere, care te vor ajuta să te numeri printre studenții promoției 2025/2028.

SSE Riga a fost înființată în 1994 ca un proiect comun între Stockholm School of Economics și guvernele Letoniei și Suediei, cu scopul de a contribui la dezvoltarea democratică și economică a celor trei țări baltice. 

Despre Programul de Economie și Afaceri

# Program de trei ani. SSE Riga oferă un program de trei ani de studii în economie și afaceri cu frecvență la zi.
# Internațional. 65 % dintre cadrele didactice sunt internaționale, iar programul are parteneriate cu Stockholm School of Economics.
# Admitere selectivă. Anual, instituția admite doar 150 de studenți pentru a oferi un mediu de învățare personalizat.
# Predare în limba engleză. Toate cursurile sunt predate în limba engleză, oferind o experiență educațională relevantă la nivel global.
# Experiență practică. Dobândești cunoștințe practice și experiență urmând două stagii de practică cu o durată de patru și opt săptămâni, dar și prin programul de mentorat al universității ce conectează actualii studenți cu alumni.
# O gamă largă de cursuri. Cele 50 de cursuri disponibile oferă studenților oportunitatea să-și personalizeze educația în funcție de interesele și obiectivele lor de carieră.
# Program de schimb de experiență. Poți petrece un semestru în Europa, Argentina, Hong Kong sau Coreea de Sud, prin intermediul parteneriatelor cu peste 60 de instituții care oferă posibilitatea unui program de schimb de experiență universitară.
# Acreditare. Programul este acreditat de Ministerul Educației și Științei din Letonia.
# Diploma. Vei absolvi cu o diplomă de licență în Științe Sociale în Economie. 

Procesul de admitere

Pentru a deveni student(ă) la SSE Riga trebuie să treci prin trei etape de admitere. Prima constă în completarea acestui formular de înregistrare și depunerea propriu-zisă a dosarului. Termenul-limită pentru înscriere este 15 aprilie, ora 23.59. Formularul conține câteva casete pentru a încărca:
# CV-ul;
# o copie a pașaportului;
# o scrisoare de intenție;
# foaia matricolă cu notele din liceu pentru clasa a X-a, a XI-a și primul semestru din clasa a XII-a;
# dacă este posibil, niște scrisori de recomandare din partea profesorilor. 

În timp ce redactezi scrisoarea de intenție, Cristina îți recomandă să ții cont de următoarele sugestii:
# reține și fii atent(ă) la ce scrii în scrisoarea de intenție, deoarece discuția de la interviu se va baza în mare parte pe textul de acolo; 
# fii sincer(ă) în legătură cu planurile pe care le ai;
# descrie cum te-ar ajuta studiile la SSE Riga să-ți atingi visul;
# structura și claritatea în gândire sunt apreciate de comisia de admitere.

Dacă membrii juriului vor considera dosarul tău unul competitiv, vei fi invitat(ă) să susții un examen. Acesta include testarea cunoștințelor la matematică, logică și limbă engleză. Testul este gratuit, se desfășoară în regim online, iar rezolvarea acestuia durează aproximativ două ore și jumătate. „Aș putea spune că acest examen este intens. Este conceput în așa fel încât să testeze capacitatea de a reacționa în situații de stres și numărul sarcinilor pe care le poți rezolva într-o asemenea situație, dar nu neapărat abilitățile de a rezolva examenul integral. În cazul meu, cunoștințele pe care le-am obținut la școală la orele de matematică și engleză au fost suficiente. Pentru testele de logică, oricine poate să descarce de pe internet câteva aplicații.”  

La SSE Riga, lecțiile se desfășoară în limba engleză, așa că trebuie să o cunoști cel puțin la nivelul B2. De asemenea, trebuie să prezinți dovada susținerii unui test de cunoaștere a limbii engleze: Cambridge, TOEFL, IELTS. 

În cazul în care îți dorești să te pregătești pentru cea de-a doua etapă, o poți face pe site-ul instituției. Acolo vei găsi o serie de exemple care te vor ajuta să exersezi și să te familiarizezi cu structura examenlui. O altă variantă ar fi să contactezi absolvenții SSE Riga. Ei au acces la testele din anii trecuți pe care ar putea să ți le ofere. Pentru unele întrebări sau neclarități, o poți contacta pe Cristina la adresa electronică [email protected].

Pentru a obține punctajul maxim la examen, Cristina îți sugerează:
# să exersezi cât mai mult;
# să revizuiești teoria, fiindcă nu poți acoperi toate tipurile de exerciții și uneori nu știi ce va apărea la examen;
# să înțelegi teoria de bază ca să știi cum să o aplici la exercițiile pe care le vei primi;
# să investești timp în învățarea englezii academice;
# să citești mai mult în limba engleză pentru a-ți dezvolta vocabularul.

Susținerea examenului cu brio îți va asigura un loc în cea de-a treia etapă – interviul. Acesta, la rândul lui, este structurat în două părți: analiza unui studiu de caz de la Harvard Business Review și prezentarea candidatului/candidatei. Interviul are loc în format online și durează cel mult o oră. Comisia de admitere este formată din doi-trei profesori de la SSE Riga.

Studiul de caz îl vei primi cu o oră înainte de începerea interviului. În acest timp va trebui să te familiarizezi cu studiul de caz și să iei unele notițe. De exemplu, Cristinei i-a fost repartizat un studiu de caz despre magazinul IKEA din Arabia Saudită. „Era un text de vreo 15 pagini. La momentul respectiv m-am speriat, nu mai văzusem așa ceva. Întrebările pe text erau destul de generale. M-au întrebat despre ce este vorba, ce atitudine am față de cele citite, dacă pot face niște calcule simple.” 

Recomandările de care ar trebui să ții cont pentru a răspunde la toate întrebările despre studiul de caz sunt:
# familiarizează-te în prealabil cu structura unui studiu de caz de la Harvard Business Review;
# fii precis(ă) în notițele pe care le iei;
# structurează-ți gândurile;
# fii concis(ă) în ideile pe care vrei să le exprimi;
# exprimă-ți clar punctul de vedere.  

A doua parte a interviului este dedicată prezentării în care vei vorbi despre tine și personalitatea ta.

Cheltuielile pe care le acoperă bursa și cazarea

La SSE Riga, taxa de studii pentru programul de licență este de 7.600 de euro pentru un an. Pentru studenții din Republica Moldova sunt disponibile cinci burse de admitere care acoperă în întregime taxa de studiu pentru toți cei trei ani de licență. Instituția nu acoperă costurile pentru cazare sau alte cheltuieli zilnice.

Pentru studenții internaționali, reprezentanții SSE Riga spun că oferă cămine accesibile financiar, situate la aproximativ 20 de minute de SSE Riga cu autobuzul. Prețurile pentru o cameră variază între 190 și 250 de euro pe lună. Potrivit Cristinei, există mai multe tipuri de camere.
# Blocurile cu o baie comună. Acestea sunt formate din două camere: una pentru trei persoane, iar a doua – pentru două persoane. Prețul variază între 150 și 170 de euro pe lună.
# O cameră pentru două persoane, cu baie proprie. Aceasta costă circa 250 de euro lunar.  

Cheltuielile medii de trai ale studenților ajung la aproximativ 600 de euro lunar, această sumă incluzând cazarea în cămin, mâncarea și necesitățile zilnice. Abonamentul la transportul public costă 15 euro, iar o masă la cantina universității este în jur de șase-șapte euro. 

Dacă vei avea oportunitatea să devii student(ă) la SSE Riga, Cristina te îndeamnă:
# să te gândești care sunt obiectivele tale pe termen-lung;
# să fii curajos/curajoasă și să te faci auzit(ă);
# să le vorbești oamenilor despre dorințele tale, despre ceea ce te interesează.  

„Această călătorie este una tumultuoasă. Nu este tocmai ușoară și nu aș vrea să mint pe nimeni. Pe alocuri este neplăcut, pe alocuri ești singur(ă), pe alocuri găsești persoane care să te ajute. Dar cred că, într-un final, abilitățile de viață pe care le dobândești sunt foarte importante. Da, este vorba și de niște cunoștințe academice foarte puternice, dar abilitățile de a te descurca în viață, eu cred că se formează foarte bine la această universitate.” 

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.



Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente