România se află pe locul 44 în lume și pe locul 8 în Europa de Est în clasamentul Indicelui Ecosistemului Global al Start-upurilor pentru anul 2024. Totodată, București se află în top 110 orașe la nivel mondial cu cele mai bune condiții pentru dezvoltarea start-upurilor.
În comparație cu 2023, România a pierdut două puncte în clasamentul mondial, de la 42 la 44, dar își menține poziția 25 în Europa.
De ce este România atractivă pentru dezvoltarea start-upurilor? Sectorul IT din România este bine dezvoltat, cu peste 200.000 de specialiști deja angajați. Acest lucru oferă o bază solidă pentru găsirea rapidă a dezvoltatorilor care pot contribui la lansarea start-upurilor. Pe lângă București, și orașul Cluj-Napoca s-a remarcat prin dezvoltarea unui ecosistem IT puternic. Acesta este cunoscut atât ca un Smart City în devenire, cât și ca un veritabil cluster IT. Ecosistemul de start-upuri din România este susținut și de inițiativele din orașe mai mici, cum ar fi Oradea, unde start-upurile din domeniul tehnologic colaborează în cadrul proiectului MakeITOradea.
De asemenea, România are șase orașe în top 1.000 la nivel global și este una dintre cele mai bune țări din Europa de Est pentru crearea unui start-up. În țară, accentul se pune predominant pe IT și outsourcing, cu centre-cheie în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Cele mai populare start-upuri create în România sunt:
1. UiPath;
2. Elefant.ro;
3. Creatopy;
4. 123ContactForm;
5. Smart Bill;
6. Questo.
Citiți și care este clasamentul Moldovei în lista țărilor cu cele mai bune condiții pentru dezvoltarea start-upurilor.
Clasamentul respectiv este creat de către StartupBlink, o platformă globală de cercetare a economiei de inovație, care oferă dezvoltatorilor ecosistemelor de start-upuri cunoștințele și instrumentele necesare pentru a accelera procesul de inovare.