În grădinițele din Moldova a fost lansat programul național „Citește-mi 100 de povești”

BeFunky-collage – 2025-04-11T161100.503
Foto: MEC

În grădinițele din Republica Moldova a fost lansat oficial programul național de lectură interactivă „Citește-mi 100 de povești”, o inițiativă menită să cultive dragostea pentru lectură încă din primii ani de viață. Programul este realizat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Asociația OvidiuRo și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă.

Evenimentul de lansare a avut loc la grădinița „Regina Maria” din Ialoveni, unde ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, alături de Reprezentanta de Țară UNICEF, Maha Damaj, și ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența Sa Fern Horine, au participat la o sesiune de lectură alături de copii și părinți.

„Prin lansarea Programului Național «Citește-mi 100 de povești», facem un pas esențial în direcția corectă – aceea de a cultiva dragostea pentru lectură încă din primii ani de viață. Avem datoria să schimbăm realitatea în care doar o treime dintre părinți citesc cu regularitate copiilor lor”, a declarat ministrul Dan Perciun.

În cadrul programului, 1.200 de grădinițe din țară au primit un set de 22 de cărți oferite de UNICEF, iar în incinta acestora au fost amenajate spații speciale pentru citit și ascultat povești, atât în interior, cât și în aer liber.

Fern Horine a evidențiat importanța lecturii timpurii: „Este minunat să vedem copii care participă activ la sesiunile de lectură. Acest lucru îi va ajuta să descopere emoții noi, experiențe și lecții valoroase pentru dezvoltarea lor. Mă bucur că Marea Britanie susține acest proiect, care vine în sprijinul tuturor copiilor, inclusiv celor refugiați din Ucraina.”

„«Citește-mi 100 de povești» este mai mult decât o campanie de lectură. Este o investiție în valori, în viitorul copiilor”, a adăugat Maha Damaj, subliniind rolul esențial al poveștilor în formarea personalității copiilor și în învățarea empatiei, curiozității și rezilienței.

Pe lângă dotarea cu cărți și amenajarea spațiilor de lectură, aproximativ 650 de cadre didactice și manageriale din grădinițe au participat la sesiuni de instruire organizate de Asociația OvidiuRo. Acestea au vizat tehnici de lectură interactivă, selecția cărților potrivite și implicarea familiilor în activitățile de lectură.

Programul promovează lectura ca element central în educația timpurie și urmărește să transforme cititul într-un obicei zilnic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente