La începutul anului școlar 2022/2023 în școlile din Republica Moldova erau înscriși 10.500 de elevi cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități. Comparativ cu anul 2013, când erau înregistrați 5.481 de elevi, numărul acestora s-a dublat în decursul a 10 ani. În 2024, UNICEF, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, a publicat un studiu privind incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în sistemul de învățământ din Republica Moldova.
Potrivit studiului, țara noastră a înregistrat progrese în ultimii ani în ceea ce privește incluziunea copiilor cu dizabilități în școlile de masă. Drept rezultat, a crescut și numărul copiilor cu CES încadrați în școlile din Moldova.
Datele arată că, în ultimii 12 ani, accesibilitatea copiilor cu CES în grădinițe și școli a crescut – de la 49 % la 79 %. Totuși, putem observa că ceilalți copii (din familii bogate, din localitate, sănătoși fizic/mintal, din familii vulnerabile sau instituționalizați) au avut mereu o accesibilitate mai mare la educație.

Cât de pregătite sunt școlile pentru copiii cu CES
Doar 23,3 % dintre profesorii care au răspuns la studiu cred că școlile din Moldova sunt pregătite pentru integrarea copiilor cu dizabilități. Chiar dacă este un procent scăzut, a crescut față de anii anteriori (15 % în 2018, 18 % în 2012).
Îngrijitorii (părinți, tutori) sunt mai optimiști. 26,1 % cred că școlile sunt pregătite, o creștere semnificativă față de 9,5 % în 2012. Totuși, am putea spune că percepția generală rămâne rezervată, ceea ce confirmă îngrijorările privind pregătirea reală a sistemului pentru incluziune.
94 % dintre profesorii din Moldova au o atitudine tolerantă față de copiii cu CES și, în același timp, 68 % dintre cadrele didactice sunt pregătite din punct de vedere metodic să lucreze cu aceștia. Față de anul 2012, nivelul de pregătire a crescut cu 10 %. Pregătirea profesorilor are loc prin instruiri speciale și 57,4 % au declarat că au beneficiat de astfel de cursuri.
Potrivit cadrelor didactice, cele mai mari probleme cu care se confruntă școlile din Moldova privind integrarea copiilor cu CES sunt de natură tehnică și resurse umane:
# lipsa condițiilor necesare (rampe, infrastructură adaptată);
# insuficiența personalului de sprijin;
# pregătirea metodică slabă a profesorilor.
Totuși, percepțiile au crescut față de anul 2012:
# condițiile tehnice: de la 10 % la 46 %;
# personal suplimentar de sprijin: de la 35 % la 60 %;
# pregătirea profesorilor: de la 58 % la 68 %.
Dacă e să ne referim la atitudinea celorlalți elevi față de copiii cu CES, 84 % dintre aceștia sunt toleranți. Comportamentul pozitiv al acestora a crescut cu 10 % timp de 12 ani.
Discriminarea elevilor cu CES
Datele studiului arată că în școlile din Moldova există discriminare (în orice formă). Dizabilitatea se află printre principalele cauze a astfel de tratamente – 18,1% –, fiind pe locul 4 în listă.
Ce face MEC pentru a sprijini integrarea copiilor cu CES în școli
Codul educației prevede că educația incluzivă face parte din sistemul general de învățământ și că școlarizarea copiilor cu dizabilități este integrată. Documentul include și un capitol dedicat educației incluzive și a învățământului destinat copiilor cu CES.
De asemenea, în Strategia de dezvoltare „Educația 2030” și în Programul de implementare a acesteia pentru anii 2023-2025 se arată că sistemul de învățământ din Moldova se confruntă cu problema eficienței educației incluzive și, în primul rând, a copiilor cu CES.
Una dintre priorități este accesul egal la educație de calitate pentru toți, inclusiv pentru elevii din grupuri vulnerabile. Strategia propune reducerea cu 50 % a numărului de instituții rezidențiale și transformarea a 25 % dintre acestea în școli generale.
În plus, MEC a aprobat Programul de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2024-2027.
Printre obiectivele programului se numără:
# elaborarea și aplicarea metodologiei de incluziune, cu scopul ca, până în anul 2027, elevii cu CES să reprezinte 5 % din totalul copiilor înscriși la școală;
# asigurarea accesului tinerilor cu CES și/sau dizabilități la universități, astfel încât, până în 2027, aceștia să reprezinte 2 % din totalul tinerilor înscriși la universitate;
# asigurarea cu transport a elevilor cu CES și/sau dizabilități, astfel încât, până în 2027, să acopere 50 % din necesitățile copiilor.
În aprilie 2024 în școlile din Moldova s-a desfășurat campania „Școala mea e incluzivă. Dar a ta?”. Scopul acesteia a fost de a informa, de a sensibiliza și de a schimba atitudinea elevilor, a cadrelor didactice și a părinților cu privire la incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale. Pe parcursul câtorva săptămâni în școli au fost organizate lecții de informare, în special, despre rolul colegilor în susținerea incluziunii școlare a copiilor cu CES.
Totodată, în decembrie 2024, MEC a anunțat că un lot de 500 de dispozitive asistive pentru copiii cu dizabilități de văz și auz va fi distribuit în școlile din Moldova. Dispozitivele vor contribui la dezvoltarea educației incluzive și la accesul egal la educație pentru copiii cu cerințe educaționale.
Pentru elaborarea studiului au fost aplicate următoarele metode sociologice:
# analiza din oficiu a documentelor de politici și a statisticilor naționale în domeniul incluziunii copiilor cu CES și/sau dizabilități;
# studiu cantitativ – sondaj de opinie;
# studiu calitativ – focus-grupuri și interviuri individuale.
Au fost realizate:
# 413 interviuri cu cadre didactice (marja de eroare maximă este de ±4,8 %);
# 614 interviuri (marja de eroare maximă este de ±4,0 %);
# 1.253 de interviuri (marja de eroare maximă este de ±2,8 %).