Startup Hackathon: tinerii din sudul Moldovei dezvoltă soluții digitale pentru comunitate

Foto:Inotek – EU Innovation Centre

Peste 40 de tineri din orașul Cahul, pasionați de start-up, tehnologie, inovație și design, s-au adunat la Startup Hackathon pentru a dezvolta soluții inovatoare care să rezolve problemele comunității. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 4-6 aprilie la centrul Inotek și a încurajat formarea echipelor multidisciplinare care pot construi inovații tehnologice relevante.

Timp de trei zile, participanții au lucrat în echipe pentru a dezvolta idei de start-upuri. Studenți din regiunea de sud a țării, tineri antreprenori, programatori, designeri și specialiști din diverse domenii au parcurs împreună toate etapele lansării unui start-up – de la idee la validare, realizarea produsului minim viabil și prezentarea finală.

Tinerii au fost ghidați de șase mentori din domenii precum business, tech, UI/UX, dezvoltarea de noi produse. „Ca parte din echipa de organizare a Startup Hackathon, am avut misiunea de a transforma fiecare moment al evenimentului într-o experiență valoroasă pentru participanți, asigurând un spațiu în care fiecare tânăr să simtă că ideea lui contează”, precizează Tatiana Bejan, manageră pentru antreprenoriat și comunitate la Fundația Inotek.

Sursă: Inotek – EU Innovation Centre

Cele mai bune trei idei au fost premiate cu vouchere în valoare de până la 20.000 de lei.
# Locul 1 – De luni la Sală. Au creat o platformă smart pentru nutriție și fitness. Aplicația ajută utilizatorii să-și monitorizeze progresul nutrițional și de fitness, stimulând prin joc procesul de transformare personală. Tinerii au câștigat un premiu în valoare de 20.000 de lei. Din această echipă au făcut parte: Vlad Balan, Alexandr Belocamenschi și Victor Șiloveț.
# Locul 2TruthFlow – T-Link. Ideea proiectului constă într-un agent conversațional inteligent care oferă instant insight-uri din baza de date a companiei, doar pe baza întrebărilor în limbaj natural. Participanții au câștigat un voucher în valoare de 12.000 de lei. Proiectul a fost propus de către Nicolae Cociorva, Alexandra Menzarari și Nazaretya Mickhayl.
# Locul 3DAA Team. Echipa a creat o soluție digitală pentru programarea online la medic, prescriere electronică a rețetelor și centralizarea datelor medicale. Tinerii au câștigat un voucher în valoare de 8.000 de lei. Soluția digitală a fost creată de Alexei Percheklii, Alexandru Crasnopiorov și David Percheklii.

„Pentru mine Startup Hackathon a fost, în primul rând, o oportunitate extrem de valoroasă. Am învățat să comunic mai ușor cu oamenii, să mă exprim mai sigur în fața publicului și chiar să trec peste barierele personale de comunicare. Ne propunem să mergem mai departe cu ideea noastră și să participăm la GovTech Hackathon 2025”, spune Alexei Percheklii, câștigătorul locului 3.

Alte soluții dezvoltate au inclus:
# TheraMed – aplicație AI pentru sănătate holistică, nutriție, fitness și suport mental;
# Bad Guys – platformă pentru promovarea artiștilor și a pictorilor locali;
# LuminArtmarketplace pentru produse locale din sate;
# Glow and Scent – OstrichPro – platformă de comerț electronic pentru producători de lumânări;
# AURA 2.0 – Stup Puff – aplicație pentru renunțarea la fumat prin oferirea de recompense;
# TehnoMed – TimeWise – platformă de gestionare eficientă a timpului și a proiectelor;
# Holy Bobr – Chronos Loop – aplicație de organizare zilnică și gestionare a timpului;
# GymShark 3.0 – sală de fitness asistată de AI și sistem de recompense;
# Șmecheriimarketplace regional printr-un bot de Telegram pentru diverse produse;
# Dlab.md – automatizarea proceselor și digitalizare pentru întreprinderile mici și mijlocii.

„Mi-a plăcut foarte mult faptul că am avut acces la mentori care activează în domeniu. De la ei am învățat lucruri valoroase și aplicabile. Acesta este și motivul pentru care încurajez alți tineri să se implice în astfel de inițiative. Visul meu este să studiez jurnalismul, iar experiența de la hackathon, în care am prezentat ideea noastră în timp foarte scurt, m-a ajutat enorm. Am învățat cum să comunic o idee clar, coerent și convingător în doar trei minute. Această abilitate îmi va fi utilă în viitor”, menționează Natalia Zanet, membră a echipei AURA 2.0.

Sursă: Inotek – EU Innovation Centre

Evenimentul este parte a inițiativelor Inotek pentru consolidarea ecosistemului antreprenorial și tehnologic din regiune și încurajează inovația aplicată pe nevoile reale ale comunității. 

Inotek – EU Innovation Centre Cahul este un spațiu dedicat inovării, creativității și educației antreprenoriale. Prin hackathon-uri, evenimente, programe de mentorat și accelerare, Inotek contribuie activ la dezvoltarea unei noi generații de lideri, inovatori și start-uper-i în sudul Republicii Moldova. Startup Hackathon s-a desfășurat cu suportul financiar oferit de Suedia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente