Pentru că în aprilie e Paștele și majoritatea dintre noi suntem prinși în pregătiri, am decis să mutăm următoarea întâlnire a clubului de carte #diez și Librăriile Cartier pentru luna mai. Așadar, ne vedem în data de 10 mai, la ora 13:00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea pe care o vom dezbate este „Aurul pisicii”, scrisă de Ioana Pârvulescu.
Cunoaște cartea
„Aurul pisicii” este o poveste plină de surprize, în care un bărbat și un motan, destul de asemănători, stau în preajma aceleiași femei. În același timp, spune povestea de dragoste dintre Monica și Sebastian, care trăiesc o legătură unică, o relație care durează timp de aproape 20 de ani.
La un moment dat, acțiunea se schimbă, are loc o metamorfoză, iar timpul devine, la rândul lui, personaj. Timpul începe să curgă invers pentru Monica, transformând-o la un moment dat dintr-o femeie matură într-o fetiță de șapte ani.
Autoarea spune despre roman că a scris o poveste de dragoste care schimbă legile vieții. Într-un moment de criză, la cumpăna vremii, deși viața curge înainte, timpul unei femei o ia înapoi.
Timpul e personaj, unul atât de limpede, încât s-ar putea spune aproape că romanul este chiar despre dragostea femeii – a oricărei femei – cu timpul. Iar dincolo de partea fantastică a poveștii (dar, la urma urmei, care dragoste, privită din interior, nu îngăduie și o parte fantastică?) este acest tulbure secol XXI și viața noastră, cu regulile ei necruțătoare și cu lupta pentru – si l’amour existe encore… – supraviețuirea sentimentelor.
Ioana Pârvulescu
Romanul îmbină realitatea cu fantezia, evidențiind modul în care iubirea poate influența percepția asupra timpului și a vieții.

Cunoaște autoarea
Ioana Pârvulescu este eseistă, publicistă, critică literară română și profesoară la Universitatea din București. Predă literatură română modernă la Facultatea de Litere. A fost timp de 18 ani redactoare la „România literară”, unde a scris săptămânal. La editura Humanitas a inițiat și a coordonat colecția „Cartea de pe noptieră“. În 2013, a obținut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.
Este și coautoare la manualele de limba și literatura română (clasele IX-XII) apărute la editura Humanitas Educațional.
A debutat în anul 1990 cu volumul de poezii „Lenevind într-un ochi”. Printre alte opere semnificative ale Ioanei Pârvulescu se regăsesc: „Alfabetul doamnelor” (1999), „Întoarcere în Bucureștiul interbelic” (2003), „În intimitatea secolului 19” (2005), „Viața începe vineri” (2009), „Inocenții” (2016).
„Aurul pisicii” a fost publicat în anul 2024.

Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Cărturești, de la Librarius, de la Litera. Prețul volumului variază între 151 și 167 de lei.
Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.