Peste 720.000 de familii au beneficiat de compensații la căldură în perioada noiembrie 2024 – martie 2025. În ultimele cinci luni, compensația medie pe care a primit-o o familie în cadrul programul de suport a fost de 772 de lei. Compensația pentru cetățenii din categorii cu grad înalt de vulnerabilitate a fost de 1.200 și de 1.400 de lei.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că sezonul rece se încheie. De astăzi, 9 aprilie, pot fi cerute compensațiile pentru luna martie. Ulterior, acestea nu vor mai fi disponibile.
În acest an am îmbunătățit sistemul și am putut să verificăm minuțios situația familiilor care s-au înscris pentru a beneficia de compensații. Am făcut acest lucru din două motive. În primul rând, să înțelegem mai bine care sunt nevoile și care este situația din familie, care este nivelul de vulnerabilitate energetică, pentru a stabili valoarea compensației.
Pe de altă parte, avem obligația de a proteja banul public, să țintim aceste resurse anume către familiile care au cea mai mare nevoie de ajutor.
Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale
Bugetul total pentru acest sezon rece este de 2,6 miliarde de lei.
Potrivit ministrului, în această perioadă au fost oferite 12.173 de vouchere pentru cele mai vulnerabile gospodării din program. Voucherul are o valoare de circa 6.000 de lei și cu ajutorul acestuia o familie a avut posibilitate să procure echipamente de consum a energiei mai eficiente.
Alexei Buzu a adăugat că Guvernul va continua să ofere compensații universale pentru a acoperi creșterile de tarif pentru electricitate. Autoritățile vor acoperi plățile pentru primii 110 kilowați consumați, indiferent dacă familiile s-au înscris sau nu în sistemul de compensații, până la sfârșitul anului.
Amintim că până la sfârșitul anului și antreprenorii din Republica Moldova care activează în sectoarele strategice pentru economia națională vor beneficia de compensații la energia electrică.