35 de organizații ale societății civile au obținut granturi în valoare de 87.750 de euro pentru a implementa inițiative de eficiență energetică în clădiri în care sunt prestate servicii sociale. De asemenea, banii vor fi folosiți și pentru promovarea printre localnici a consumului responsabil de energie.
Granturile au fost acordate în cadrul proiectului „Parteneriate Locale pentru Eficiența Energetică în Servicii Sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu IP Keystone Moldova și AO Fondul de Inovații Sociale din Moldova.
Cu ajutorul acestor resurse financiare, clădirile unde se prestează servicii sociale vor fi transformate în spații eficiente energetic, sustenabile și sigure. Potrivit Danielei Vidaicu, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova, printre clădirile care vor fi eficientizate energetic se regăsesc:
# case pentru tineri în etate;
# spălătorii sociale;
# centre de zi pentru copii;
# centre pentru tineret;
# centre de sprijin pentru femei care au suferit de pe urma cazurilor de violență domestică.
Această inițiativă demonstrează puterea parteneriatelor locale – societate civilă, autorități publice și donatori – de a contribui la tranziția către un model de dezvoltare durabilă, bazat pe solidaritate, eficiență și responsabilitate față de resurse.
Daniela Vidaicu, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova

Acțiunile de modernizare a clădirilor vor presupune:
# izolarea termică a pereților și a acoperișurilor;
# modernizarea sistemelor de încălzire;
# înlocuirea ferestrelor și a ușilor;
# instalarea sistemelor fotovoltaice și a becurilor LED eficiente energetic.
În așa mod se dorește optimizarea consumului de resurse, astfel încât costurile pentru electricitate să fie mai mici, iar serviciile să fie prestate mai eficient.
Cum au fost selectate cele 35 de proiecte câștigătoare
În prima etapă, de înscriere, au fost înregistrate peste 100 de concepte. Ulterior, au fost selectate 66 dintre acestea. Au urmat mai multe etape:
#1. evaluarea tehnică preliminară a clădirilor în care se prestează serviciile sociale;
#2. auditul serviciilor sociale;
#3. auditul energetic al clădirilor pentru a identifica soluții inovatoare de reducere a consumului de energie a clădirilor și pentru a face recomandări de îmbunătățire a calității serviciilor sociale.
Dintre acele 66 de organizații selectate în prima etapă, 49 au fost invitate să trimită dosarul complet al propunerii de proiect. La final, au fost oferite 35 de granturi.
Una dintre organizațiile câștigătoare este A.O. Asociația Raională de Educare a Adulților „Prutul de Sus” (AREA). Aceasta se ocupă de integrarea persoanelor vulnerabile în societate și de dezvoltarea antreprenoriatului social.

Alina Reșetnicov, președinta AREA, menționează că asociația pe care o manageriază a aplicat la grant pentru modernizarea Centrului de Plasament pentru tineri în etate „Alinare” din satul Costești, raionul Râșcani. Cu acești bani va fi izolată termic clădirea centrului și vor fi organizate mai multe activități de educare a localnicilor.
Vom elabora un plan de acțiuni la care vor participa membri din comunitate. Aceștia vor veni cu păreri și cu propuneri. De asemenea, vom acorda becuri de economisire a energiei celor mai vulnerabile gospodării.
Alina Reșetnicov , președinta A.O. Asociația Raională de Educare a Adulților „Prutul de Sus”
O altă organizație câștigătoare este A.O. „Studem” din Bălți. Constantin Curca, directorul executiv al centrului de tineret, spune că banii din grant vor fi folosiți pentru modernizarea Centrului de asistență psiho-pedagogică pentru copii și tineri cu dizabilități „Credo” din orașul Sângerei.

Potrivit tânărului, cea mai mare parte a banilor va fi folosită pentru eficientizarea energetică a blocului. Vor fi realizate lucrări de termoizolare a fațadei și vor fi instalate panouri fotovoltaice, care să reducă consumul de energie electrică și costul facturilor. „Ne dorim ca astfel, banii care ar putea fi economisiți să fie redirecționați către îmbunătățirea serviciilor sociale ale centrului.”
De asemenea, vor organiza și o campanie de sensibilizare.
Vom încerca să îi învățăm pe locuitorii din Sângerei să economisească energia.
Constantin Curca, directorul executiv al A.O. „Studem” din Bălți
Și Fundația „Agapedia din Moldova”, care prestează servicii de îngrijire la domiciliu pentru copii (inclusiv cei rămași fără ocrotire părintească) și vârstnici, a obținut un grant. Banii vor fi folosiți pentru a eficientiza energetic clădirea centrului de plasament pentru tineri în etate din satul Micleușeni, raionul Strășeni.

Marina Marian, președinta fundației, menționează că prin acest grant își dorește să se îmbunătățească nivelul de confort al persoanelor de la centru. Printre acțiunile care vor fi realizate se numără: încălzirea clădirii prin tavan, înlocuirea acoperișului și schimbarea geamurilor.
Ne dorim să sensibilizăm întreaga comunitate. Ne propunem să creăm focus-grupuri și vom încerca să semnalăm autoritatea publică locală pentru a aproba un plan de eficientizare energetică. Vom avea și adunări generale cu membrii comunității, la care să le vorbim despre acest subiect. De asemenea, vom selecta 10 familii care vor beneficia de instruire privind economisirea energiei. La finalul proiectului, vom vedea cum s-au schimbat lucrurile la aceste familii.
Maria Madan, președinta Fundației „Agapedia din Moldova”
Bugetul total al proiectului este de peste 4,8 milioane de euro, dintre care circa 4,2 milioane de euro sunt alocați de UE, iar 600.000 de euro vin din partea Fundației Soros Moldova. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, precizează că eficiența energetică este una dintre cele mai importante direcții în care UE investește resurse pentru Moldova.
Prin acest program ne asigurăm că resursele sunt folosite inteligent, iar economiile realizate vor putea fi reinvestite în dezvoltarea și diversificarea serviciilor sociale.
Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova
Proiectul are o durată de 36 de luni și a început în luna februarie 2024. Lucrările de eficientizare a clădirilor vor fi realizate pe parcursul unui an.