Peste 200 de locuitori din satul Sălcuța, raionul Căușeni beneficiază gratuit de serviciile unei spălătorii sociale deschise recent în localitate. Activitatea are loc în cadrul Proiectului „Spălătoria socială din satul Sălcuța – parteneriate locale pentru o comunitate curată, incluzivă și sustenabilă”, implementat de către A.O. „Vicon”, în parteneriat cu primăria din satul Sălcuța.
În cadrul spălătoriei, au fost create condițiile tehnice și funcționale pentru buna desfășurare a serviciului. Pentru organizarea activității, au fost procurate mașini de spălat de diferite capacități și o mașină de uscat de 10 kg, ceea ce permite funcționarea permanentă a serviciului, conform unui orar prestabilit. Totodată, este amenajată o sală confortabilă pentru activitățile de comunicare și socializare, dotată cu un televizor modern și un laptop.
Echipa proiectului identifică și sprijină angajații serviciului: managerul, operatorul la mașinile de spălat și lucrătorul social.
Serviciile de spălătorie socială și socializare sunt oferite gratuit diferitelor categorii de beneficiari, inclusiv familii cu mulți copii, persoane cu dizabilități, persoane cu venituri mici sau fără acces la apă și canalizare.
După finalizarea proiectului, primăria satului Sălcuța preia serviciul și asigură continuitatea acestuia din mijloacele bugetului local.
Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. Bugetul total al proiectului este de 1.126.849 euro, din care contribuția non-rambursabilă a Uniunii Europene este de 999.797 euro. Proiectul este implementat începând din februarie 2023, până în ianuarie 2026.
În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, urmează să creeze și să dezvolte cel puțin 16 servicii sociale dedicate persoanelor vulnerabile în 16 comunități din Republica Moldova. Prin urmare, peste 1.500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza dificultăților socio-materiale (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de Spălătoria Socială.