Asociația Promo-LEX a cerut în mod repetat desecretizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009. La 16 ani de la acele evenimente, organizația afirmă că victimele represiunilor, societatea civilă și apărătorii drepturilor omului solicită adevăr și asumare a responsabilității, menționând că „dreptatea a rămas o promisiune trădată”.
Promo-LEX a menționat, într-un comunicat de presă, că pe 6 aprilie 2009, mii de cetățeni s-au adunat pașnic în fața instituțiilor statului, exprimându-și dezacordul față de rezultatele alegerilor parlamentare. A doua zi, pe 7 aprilie, protestele au escaladat, iar reacția autorităților a fost una brutală.
Cel puțin 600 de persoane au fost reținute în mod arbitrar, bătute, torturate și deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare și cel puțin patru persoane au murit în condiții suspecte. Rudele acestora încă așteaptă un răspuns.
Aceste crime nu sunt doar o pată vie pe conștiința statului, ci și o dovadă clară a eșecului Moldovei de a-și respecta obligațiile internaționale privind prevenirea torturii și protecția drepturilor fundamentale ale omului. Credibilitatea actului de interzicere a torturii şi altor forme de maltratare este subminată de fiecare dată când funcţionarii responsabili de asemenea crime nu sunt traşi la răspundere pentru acţiunile lor.
Promo-LEX
Ce a făcut justiția în această perioadă?
Promo-LEX afirmă că, în toți acești ani, justiția nu a făcut aproape nimic. Deși Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat reluarea investigațiilor în 2021, niciun rezultat concret nu a fost comunicat public.
Amnesty International Moldova a reiterat solicitările privind desecretizarea dosarelor referitoare la evenimentele din 7 aprilie 2009, precum și publicarea informațiilor despre persoanele trase la răspundere pentru acele abuzuri. Refuzul autorităților de a oferi aceste informații sfidează dreptul publicului la adevăr.
Într-o scrisoare din 17 aprilie 2025 adresată premierului Dorin Recean, Amnesty International Moldova a cerut Comisiei Interdepartamentale desecretizarea dosarelor legate de evenimentele din 7 aprilie 2009, invocând Legea Nr. 245/2008, care interzice secretizarea informațiilor despre încălcarea drepturilor omului. Solicitarea a rămas fără răspuns.
Astfel, Promo-LEX solicită:
#1. Desecretizarea imediată a dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009, în conformitate cu articolul 8 din Legea nr. 245/2008 privind secretul de stat, care prevede că informațiile privind încălcarea drepturilor fundamentale ale omului nu pot fi clasificate;
#2. Combaterea impunității prin tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă;
#3. Adoptarea unor mecanisme eficiente de protecție a victimelor torturii, inclusiv asigurarea accesului real la reabilitare comprehensivă, conform Comentariul General nr. 3 la art. 14 din Convenția ONU împotriva Torturii;
#4. Aplicarea fermă a principiului toleranței zero față de tortură de către instituțiile statului;
#5. Recunoașterea oficială a abuzurilor comise și garantarea că astfel de tragedii nu se vor mai repeta niciodată;
#6. Instituirea unui mecanism public de raportare periodică, prin care autoritățile să prezinte stadiul investigațiilor și proceselor în instanță, măsurile de reabilitare pentru victime și pașii întreprinși pentru a preveni repetarea abuzurilor;
#7. Realizarea angajamentelor internaționale și naționale privind eradicarea torturii și relelor tratamente.
„Justiția care închide ochii în fața adevărului este o justiție complice. Victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009 și familiile lor nu trebuie să mai aștepte. Este timpul ca dreptatea să fie nu doar promisă, ci înfăptuită”, a menționat Promo-LEX.