Catedra de limbi moderne a inițiat modulul de instruire a personalului universitar la limbile franceză și engleză. Acțiunea are drept scop îmbunătățirea continuă a calității procesului educațional conform obiectivelor Planului strategic de dezvoltare a Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” în perioada 2021-2030. În vederea stabilirii nivelului de cunoaștere a limbii franceze/engleze, cadrele didactice de la catedrele teoretice și clinice, precum și angajații altor subdiviziuni, doritori de a învăța o limbă străină, susțin mai întâi o probă scrisă și orală.
Actualmente, sunt create patru grupe de studiere a limbii franceze și trei grupe de studiere a limbii engleze. Acest modul are drept scop:
# formarea competenței de comunicare în limba franceză/engleză;
# promovarea diversității lingvistice și culturale;
# încurajarea învățării limbilor străine la orice vârstă;
# asigurarea unei autonomii de comunicare într-o limbă străină.
Formabilii beneficiază de un curs modern, atractiv, dinamic și interactiv, ce corespunde rigorilor Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi și include formarea competențelor de comunicare într-o limbă străină. În parcursul educațional, ei sunt ghidați de formatori calificați, cadre didactice de la catedra de limbi moderne, care inspiră, motivează și muncesc cu multă pasiune și devotament. Conținuturile didactice atractive, metodele și tehnicile moderne de învățare, motivația și perseverența formabililor, dibăcia și devotamentul profesorilor, și confortul psihologic asigură o învățare captivantă, rapidă și eficientă.
Victoria Chihai, conferențiară universitară la catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală a declarat: „De doi ani studiez limbile franceză și engleză la catedra de limbi moderne. Abnegația, creativitatea și perseverența cadrelor didactice impresionează și ne inspiră. Ei reușesc să alterneze metodele de predare, adaptând și ajustând conținuturile didactice la nevoile fiecărui formabil. Avem parte de un curs interesant și dinamic. Este mediul unde citim, dialogăm, formulăm întrebări și răspunsuri, simulăm situații din viața socială, scriem dictări, eseuri, relatăm amintiri în franceză și engleză. Este mediul unde ne simțim bine, ne dezvoltăm și suntem apreciați.”
Romanița Dunai, șefă secție în cadrul Departamentului Tehnologia Informației și Comunicațiilor susține că: „Cunoașterea limbilor moderne, în special a limbii engleze, este un obiectiv indispensabil pentru formarea și menținerea unui nivel înalt de profesionalism, corespunzător statutului universității noastre. În parcursul meu de învățare a limbii engleze, cadrele didactice de la catedra de limbi moderne mă ajută să-mi formez nu doar competențe lingvistice, dar îmi oferă constant sfaturi pentru a depăși provocările ce apar pe parcursul învățării. Mă simt susținută, ghidată și inspirată să continui să progresez și să perseverez, știind că am alături profesioniști care se dedică formării mele în cunoașterea limbilor străine.”
Până în prezent, 18 absolvenți ai cursului au obținut certificate pentru nivelul B2, fapt care bucură și motivează catedra să avanseze în această direcție.