Ce se întâmplă când depui o petiție la Inspectoratul de Stat al Muncii

BeFunky-collage – 2025-04-07T143454.964
Foto: rabota.md

Ai identificat o problemă legată de condițiile tale de muncă sau de respectarea legislației muncii? Poți să faci un pas important pentru a-ți proteja drepturile. Depunerea unei petiții la Inspectoratul de Stat al Muncii este un proces simplu și eficient care poate adresa rapid neregulile din domeniul muncii.

Petiția poate fi depusă personal, la sediul Inspectoratului de Stat al Muncii, sau online, pe platforma lucrezlegal.md. După depunerea acesteia, petiția va fi înregistrată și va primi un număr unic de referință. Este important de menționat că petiția nu trebuie să fie anonimă, dar confidențialitatea informațiilor tale va fi respectată pe toată durata procesului.

După înregistrarea petiției, inspectorii de muncă vor analiza cu atenție conținutul acesteia și, dacă este necesar, vor solicita informații suplimentare. Ulterior vor fi desemnați cel puțin doi inspectori care vor efectua o vizită la fața locului. Inspectorii vor înmâna angajatorului o delegație de control, care trebuie citită și semnată de acesta.

Este important de menționat că angajatorul nu va afla cine a depus petiția, iar confidențialitatea petiționarului este garantată. În timpul controlului, inspectorii vor discuta separat și confidențial cu fiecare angajat, pentru a aduna informații relevante și a verifica posibilele încălcări ale legislației muncii.

Ce se verifică în timpul controlului

Inspectorii de muncă vor solicita angajatorului documentele relevante, precum:
# contractele individuale de muncă;
# evidențele de prezență;
# documentele de plată a salariilor;
# alte acte relevante.

Ce urmează după control

În urma vizitei, inspectorii vor întocmi un proces verbal în care vor detalia toate încălcările constatate și vor stabili un termen în care angajatorul trebuie să remedieze deficiențele. Petiționarul neapărat va primi un răspuns oficial din partea Inspectoratului Muncii, în care vor fi prezentate măsurile luate ca urmare a sesizării.

Dacă ai lucrat anterior fără un contract de muncă, inspectorii vor colabora cu angajatorul pentru a te ajuta să obții un contract de muncă oficial. 

Peste 70 % din angajați sunt acum angajați cu contracte legale, iar inspectorii de muncă continuă să lucreze pentru a asigura legalizarea tuturor relațiilor de muncă.

Dacă lucrezi fără contract de muncă, pierzi mai mult decât crezi.  Depune acum o petiție pe lucrezlegal.md și lasă Inspectoratul de Stat al Muncii să te ajute. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente