Consorțiul Universitaria, care reunește nouă dintre cele mai importante universități din România, solicită Ministerului Educației și Cercetării (MEC) finanțarea diferențiată a universităților în funcție de evaluare și clasificare. Așadar, universitățile cu rezultate bune ar putea primi mai mulți bani din bugetul de stat. Totodată, rectorii solicită ca locurile bugetate rămase neocupate să fie redistribuite către universitățile care au studenți în regim cu taxă.
Consorțiul cere și mai mult sprijin pentru cercetare, digitalizare și atragerea profesorilor străini. De asemenea, se vor proceduri mai simple pentru decontarea banilor din proiectele finanțate prin PNRR și o creștere cu cel puțin 25 % a finanțării de bază.
Studenții și sindicatele universitare, prezenți la discuții, au cerut reguli clare pentru burse, integrarea AI în educație și sprijin pentru mobilități și pentru studenții cu nevoi speciale.
Consorțiul Universitaria reunește universități de top precum Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Academia de Studii Economice din București.
În prezent, cea mai mare parte din finanțarea universităților se acordă în funcție de numărul de studenți echivalenți. Se iau în considerare nu doar studenții înscriși, dar se face un calcul după un algoritm care ține cont de domeniul de studiu. Așadar, medicina sau ingineria primesc mai mult decât științele sociale, de exemplu.