O facultate din Iași a schimbat modul de acordare a burselor. De ce sunt nemulțumiți studenții

BeFunky-collage – 2025-04-06T100123.411
Foto: UAIC

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a schimbat modul de acordare a burselor în timpul anului universitar, transmite Gen, Știri. Așadar, clasificarea pentru acordarea burselor de performanță nu se va mai face semestrial, ci pe an. Respectiv, studenții care au luat bursa de merit în primul semestru o vor primi și în al doilea semestru chiar dacă după sesiune mediile lor au scăzut.

Studenții de la FEAA acuză conducerea facultății de lipsă de transparență și cenzură. UAIC a anunțat că decizia privind schimbarea modului de acordare a burselor a fost aprobată în ședința Senatului încă din noiembrie. În documentul publicat este menționat că „bursele se acordă lunar, pe durata unui an universitar”.

FEAA este unica facultate din cadrul UAIC care a decis să implementeze această schimbare.

De ce sunt nemulțumiți studenții

Studenții FEAA sunt nemulțumiți de schimbarea modului de acordare a burselor. Astfel, aceștia au lansat o petiție și au solicitat conducerii facultății să-și revizuiască decizia. Tinerii consideră că această modalitate de acordare a burselor este inechitabilă din considerentele care urmează.
# Profilul diferit al liceelor din care vin studenții din anul I. Așadar, tinerii consideră că este incorect ca un absolvent care a făcut liceul cu profil vocațional și are media 10 la examenele de bacalaureat să ia bursa de performanță pe tot parcursul anului I, în timp ce absolvenții liceelor mate-info, care au o medie mai mică din cauza complexității examenelor, să fie lipsiți de oportunitatea de a candida pentru bursa de performanță începând cu semestrul II.
# Rezultate diferite la sesiunea de iarnă. Chiar dacă unii studenți din anul I au media de admitere mai mare și primesc bursa de performanță, pe parcursul semestrului I, după sesiune, media acestora poate fi mai mică decât a colegilor care n-au primit bursa de performanță în primul semestru. Așadar, studenții consideră că acordarea burselor pe an este o măsură inechitabilă.
# Tinerii își pierd motivația de a învăța și de a obține note bune. Dacă un student din anul II va lua bursa de performanță pe tot parcursul anului datorită faptului că a avut un rezultat bun la sesiunea de vară, ceilalți studenți nu vor mai fi motivați să învețe știind că în semestrul II oricum nu vor putea candida pentru bursa de performanță.

Bursa de performanță constituie 1.200 de RONI. Etnicii români de pretutindeni pot cumula bursa de performanță cu cea de etnic. Conducerea FEAA a spus pentru Gen, Știri că își va revizui decizia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente