Potențialul Web of Science în sprijinul cercetătorilor științifici ai UTM

utm1 Large

În perioada 2-3 aprilie 2025, Universitatea Tehnică a Moldovei este gazda unui eveniment informativ de mare anvergură, dedicat platformei Web of Science, organizat de prestigioasa companie CLARIVATE, cu sprijinul activ al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC). Evenimentul, desfășurat în somptuoasa Sală Magna a UTM, a reunit un număr impresionant de participanți – prorectori, decani, cercetători, doctoranzi, cadre didactice, oferindu-le posibilitatea de a descoperi cele mai noi funcționalități ale platformei Web of Science și de a învăța tehnici avansate de căutare și analiză a literaturii științifice.

Această instruire intensivă oferă participanților o perspectivă cuprinzătoare asupra funcționalităților Web of Science, acoperind subiecte precum tehnici avansate de căutare și analiză a literaturii științifice, precum și indicatori scientometrici relevanți pentru evaluarea impactului cercetării. Evenimentul reprezintă o oportunitate importantă pentru cercetătorii științifici de a se familiariza cu cele mai noi instrumente și resurse disponibile, menite să le faciliteze activitatea de cercetare și să le sporească vizibilitatea pe plan internațional. Platforma conține baze de date bibliografice și bibliometrice multidisciplinare, oferind acces la reviste indexate, teze și disertații, referințe în diverse discipline științifice etc

Domnul ministru al Educației și Cercetării, Dan PERCIUN, a subliniat importanța evenimentului pentru integrarea cercetării științifice în Republica Moldova în circuitul științific internațional, afirmând că investiția în formarea competențelor cercetătorilor noștri în utilizarea platformelor precum Web of Science este esențială pentru a asigura o cercetare de calitate și pentru a spori vizibilitatea internațională a rezultatelor cercetării din țara noastră. Ministerul Educației și Cercetării va continua să susțină astfel de inițiative, care contribuie la consolidarea comunității științifice și la promovarea excelenței în cercetare.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a subliniat că UTM este onorată să fie gazda acestui eveniment important, care a oferit cercetătorilor noștri oportunitatea de a-și dezvolta competențele în utilizarea unei platforme de referință la nivel mondial. „Utilizarea eficientă a Web of Science de către cadrele noastre didactice și cercetătorii UTM va permite nu doar creșterea calității publicațiilor științifice, ci și consolidarea colaborărilor internaționale. Îndemn cadrele didactice și cercetătorii UTM să exploreze în profunzime aceste instrumente și să își valorifice la maximum potențialul științific, pentru a contribui la creșterea impactului cercetării noastre pe plan internațional”, a menționat rectorul UTM.

Ministerul Educației și Cercetării a investit peste 80 de mii de euro pentru achiziționarea platformei, demonstrând astfel angajamentul său în sprijinirea dezvoltării cercetării științifice din țară.

În prezent, la platforma Web of Science au acces cercetătorii din trei instituții de învățământ superior din țară: Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Studii Economice din Moldova.

Această inițiativă reprezintă un pas important în susținerea excelenței academice și consolidarea poziției cercetării moldovenești pe scena internațională.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente