Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a prezentat programul „Bugetul +Plus”, prin care vor fi alocați 8 miliarde de lei pentru susținerea dezvoltării economice și a infrastructurii țării. Bugetul +Plus este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvernul Republicii Moldova pentru investiții și creștere economică.
Programul prevede și un ajutor de 3.000 de lei pentru tinerii angajați la primul loc de muncă, bani pe care îi vor primi timp de 12 luni. Guvernul consideră că așa va motiva cel puțin 6.000 de tineri să rămână acasă, iar acest lucru va ajuta întreprinzătorii.
Conform deputatului PAS, Radu Marian, la prima etapă, cei 3.000 de lei vor fi oferiți tinerilor care se angajează în următoarele domenii strategice pentru stat:
# automotive;
# electronice;
# textile;
# industria farmaceutică/chimică;
# procesare alunecarea;
# materiale de construcție.
Pachetul energetic
Compensațiile la lumină în factură pentru primii 110kWh, care s-au dat deja pentru lunile februarie și martie, și care vor fi oferite până la sfârșitul anului 2025.
Compensațiile monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece. De exemplu, doar pentru luna februarie, plata monetară primită de cele mai vulnerabile categorii de oameni a fost de 1.400 de lei pe lună.
Compensații alocate pentru Administrația Publică Locală: pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială, ca să reducă costul facturilor la energie.
Compensații pentru întreprinderi din sectorul agroalimentar: toate cele 12 luni ale anului 2025 întreprinderile obțin compensarea a 50 % din creșterea tarifului la energia electrică.
Proiecte de eficiență energetică.
Pachetul de dezvoltare economică
Pachetul prevede investiții strategice, proiecte care vor duce la creștere economică de peste 5 % până în 2028.
+plus 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități, 230 de proiecte locale și regionale în toată țara, modernizarea curților în Chișinău și modernizarea piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul.
+plus 1 miliard de lei pentru circa 200 de km drumuri regionale și raionale reparate.
+plus 200 de milioane de lei pentru școli. Banii vor fi alocați pentru toate școlile, dintre care în Chișinău sunt 155 de școli, iar în restul raioanelor – 1.046 de școli.
+plus 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, care vor primi acest sprijin ca să facă investiții și să deschidă locuri de muncă. Aceste fonduri vor fi oferite prin programe precum „373” și prin granturile oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
+plus 200 de milioane de lei pentru agricultori, care vor fi oferite de AIPA pentru ca agricultorii să facă produse cu valoare adăugată înaltă, care să le aducă venituri mai mari.
+plus 60 de milioane de lei pentru tineri angajați: asta înseamnă că tinerii angajați la primul loc de muncă vor mai primi adăugător din partea statului încă 3 000 de lei la salariu. Acest plus la salariu va fi oferit timp de 12 luni, în primul an de angajare, în șapte domenii strategice (automotive, electronice, textile, industria farmaceutică/chimică, procesare alunecarea, materiale de construcție). Guvernul are încrederea că așa vor rămâne acasă cel puțin 6.000 de tineri și acest lucru va ajuta foarte mult întreprinzătorii.
+plus 100 de milioane de lei pentru proiecte de mediu: 130 de localități care vor putea cumpăra o mașină și utilaje pentru colectarea gunoiului în sat.
+plus 85 de milioane de lei vor fi alocați pentru:
# reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu, unde circulația a fost oprită de 30 de ani;
# reparația segmentului de cale ferată Văleni.
Acestea sunt o serie de investiții și proiecte pe care planificăm să le facem până la sfârșitul anului sau chiar mai repede, ca să stimulăm creșterea economică. Mai mult decât atât, continuarea drumului european înseamnă că și mai mulți bani pentru proiecte și dezvoltare economică vor veni în următorii ani. Desigur, toate acestea sunt posibile dacă ne mișcăm pe calea corectă, pe drumul european și muncim cu toții împreună.
Dorin Recean, prim-ministrul Moldovei
Bugetul +Plus urmează să fie votat de Guvern și, ulterior, de Parlament.











