Cum se adaptează un tânăr din Moldova la studiile în străinătate. Alexandru Arhire povestește despre experiența sa

Foto:Alexandru Arhire/arhivă personală

Alexandru Arhire este un student care, prin implicarea sa constantă în comunitate și prin dorința de a aduce schimbare, a inspirat mulți tineri din orașul Ungheni. A finalizat Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, iar acum a decis să-și facă studiile la Universitatea Națională de Științe și Tehnologii Politehnica din București, în domeniul de Inginerie Chimică. Studentul ne relatează despre impedimentele cu care s-a confruntat, dar și de ce a ales să învețe în România.

Cu siguranță tinerii se gândesc la viitor și dacă plecarea peste hotare la studii este o alegere potrivită. Alexandru a ales să învețe la București și timp de jumătate de an a reușit să adune multe experiențe frumoase.

„Cum să fie altcumva experiența unui tânăr venit într-o capitală europeană, București, oraș mare, plin de ambuteiaje și oameni grămadă, decât una fantastică. La început, totul părea ca un labirint, te simți pierdut în spațiu, deoarece ești nevoit să găsești soluții la lucruri simple care de obicei erau rezolvate cu ușurință. Ești nevoit să explorezi drumuri și trotuare încurcate și necunoscute. Cu alte cuvinte, este foarte greu atunci când nici măcar nu știi unde este cel mai apropiat magazin pentru a-ți lua o apă, dar, evident, în timp toate acestea se învăță și devin familiare.”

Sursă: Alexandru Arhire/arhivă personală

În ultimele câteva luni, tânărul recunoaște că s-a maturizat, iar acum apreciază momentele și lucrurile pe care anterior le lua ca de la sine înțelese. Astfel, ne povestește despre parcursul său în sălile de studiu.

„Experiența petrecută în cadrul Facultății de Inginerie Chimică exprimă o combinație între a avea abilitatea de a îmbina teoria cu practica. În setul de cursuri unde studiez chimia metalelor tranziționale, chimia analitică, anorganică, elementele mecanicii, fizica, analiza matematică, grafica asistată de calculator și altele regăsesc că asimilarea acestora induce inevitabil la formarea unei baze pentru a putea pune în practică cele studiate. Astfel se creează magia reacțiilor chimice, unde cu ajutorul teoriei de la curs vedem cum se realizează neutralizarea, titrarea.”

Sursă: Alexandru Arhire/arhivă personală

Ingineria pe care o studiază Alexandru corespunde direct cu teoreme, legități, calcule peste calcule, formule și metode prin care înțelege cum funcționează lumea prin cifre. Chiar dacă facultatea ocupă o mare parte din programul său, totuși reușește să plece la diferite evenimente ale organizațiilor neguvernamentale. Acolo se implică în discuții despre cultură, leadership, antreprenoriat, dezvoltare personală. Practică volei în cadrul universității și, de asemenea, îi place să petreacă timpul vizionând numeroase piese de teatru, întrucât varietatea acestora este mai mare.

„Teatrul este un lucru important pentru mine și am avut ocazia de a viziona mai multe piese. Totuși, un spectacol ce mi-a ieșit în evidență este «Marele Gatsby». Spectacolul este unul imersiv, ceea ce a însemnat că am trăit piesa de teatru alături de personajele acestuia, unde am luat parte la desfășurarea evenimentelor teatrale cot la cot cu actorii, nu doar am privit de la distanță. Aceasta a fost o experiență ce poate fi doar trăită și imposibil de explicat.”

Sursă: Alexandru Arhire/arhivă personală

Studentul susține că decizia de a pleca sau de a rămâne ține de fiecare persoană în parte. Respectiv, în momentul deciziei, tinerii trebuie să pună pe foaie avantajele și dezavantajele cu care se pot confrunta. Tânărul este sigur că viitor există atât acasă, cât și peste hotare.

„Este foarte important să înțelegem că, atunci când plecăm de acasă, nu e vorba de a sări în necunoscut, ci de a lărgi treptat limitele a ceea ce considerăm confortabil. Fiecare pas înainte transformă necunoscutul în familiar. Astfel, devenim o versiune mai capabilă, înțeleaptă și experimentată, având aptitudini și competențe pe care le folosim în lumea mare. Acestea ne înconjoară oriunde și înțelegem aspectele neclare. Pentru a crește, fiecare persoană are nevoie de condiții specifice și doar atunci când explorăm putem da de acestea și sesiza ce avem nevoie pentru a fi prosperi și a ne asimila pe noi înșine.”

De asemenea, am identificat câteva plusuri și minusuri ale acestei călătorii. Avantaje:
# program academic divers;
# personal academic calificat;
# oportunități în timpul studiilor și după finalizarea acestora;
# multe oferte de muncă;
# diversitate inclusiv la capitolul „magazine”.

Dezavantaje:
# concurență mare pe piața de muncă;
# posibilitatea de a nu te integra în ritmul vieții locale;
# dorul de casă și de cei dragi.

Autoare: Alexandra Balan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente