Ce presupun studiile la profilul coregrafic într-un liceu din capitală. Victoria Forotovschii, despre armonia dintre mișcare și învățare

Foto:educat.md/Victoria Forotovschii/arhivă personală

Elevii care aleg să urmeze profilul coregrafic din cadrul Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” îmbină pasiunea pentru mișcare cu studiul teoretic, pregătindu-se atât pentru examene, cât și pentru scenă. Victoria Forotovschii vorbește despre provocările acestui profil și ce presupune studiul pentru examene.

Pentru Victoria decizia de a studia la profilul coregrafic a venit după îndemnul unei prietene și în urma unei dorințe de a ieși din monotonia zilnică. În acest mod, tânăra a realizat cât de ușor îi este să se adapteze la un mediu nou. „Mamei îi era frică la început că nu voi ține pasul cu un program încărcat, însă asta m-a determinat să vreau să excelez. Este obositor câteodată, într-adevăr, dar dacă ai voință, poți cu mult mai mult”, menționează eleva.

Deși nu are planuri să urmeze o carieră legată de profilul ei vocațional, eleva este recunoscătoare tuturor competențelor pe care și le-a format de-a lungul timpului. În viitor, acestea îi vor oferi posibilitatea să activeze part-time în domeniul dansului. „În primul rând, mi-am dezvoltat spiritul de a lucra în echipă. Totodată, am capacitatea de a îmbina mișcările potrivite pe un anumit ritm, să ajut pe alții, să prețuiesc timpul petrecut cu colectivul și să fiu organizată.”

Cum are loc admiterea la profilul coregrafic

Admiterea la profilul coregrafic nu impune susținerea unui examen practic. Potrivit elevei, cei care vin din gimnaziu sunt acceptați automat, fără a susține o testare suplimentară a aptitudinilor. În cazul elevilor nou-veniți, profesorii analizează nivelul de pregătire și experiența anterioară. În ceea ce privește criteriile de admitere, notele obținute în anii de studiu nu reprezintă un factor determinant. Se ia în considerare media examenului de absolvire a gimnaziului și pasiunea pentru dans, considerată esențială pentru a urma profilul coregrafic.

În funcție de promoția claselor a IX-a, stilurile de dans practicate de elevi variază. Cele două categorii principale sunt dansul sportiv și cel popular. Dacă elevii au urmat un program axat pe dans popular în gimnaziu, atunci aceștia vor continua cu acest stil pentru a asigura un număr mai mare de candidați interesați. Un alt aspect important este structura claselor din liceu. Profilul coregrafic nu este format exclusiv din elevi care studiază dansul – jumătate din clasă se specializează în coregrafie, în timp ce cealaltă jumătate aparține, de obicei, profilului teatral.

Elevii de la profilul coregrafic își împart timpul între orele teoretice și cele specifice profilului vocațional. Programul zilnic al acestora începe la ora 8:30 cu lecții teoretice obișnuite. Cele de profil se regăsesc la sfârșitul zilei, cum ar fi în timpul lecției a șasea și a șaptea. Orele de profil sunt repartizate în funcție de clasă. Elevii din clasa XI-a, pe săptămână, au șapte lecții de coregrafie și altele patru dedicate ansamblului, unde cizelează detaliile din materialul studiat la lecție.

Cum se pregătesc elevii de la profilul coregrafic pentru examenul de bacalaureat

Pe lângă dans, elevii studiază și istoria dansului, o disciplină esențială pentru examenul de bacalaureat. Deși urmează curriculumul profilului umanist, în loc să susțină proba la istoria românilor și universală, elevii susțin o probă scrisă la istoria dansului și una practică la dans. „Studiem primii coregrafi care au pus baza dansului și primii maeștrii în domeniu. Învățăm despre primele balerine, primele apariții ale dansului, cum s-a dezvoltat acesta și cu ajutorul căror personalități. Învățăm un ansamblu de mișcări interpretate pe muzică specifică unei țări. De exemplu, avem mișcări în stil bulgăresc, unguresc, rusesc, ucrainean, țigănesc și grecesc”, evidențiază Victoria.

Pregătirea pentru bacalaureat începe din clasa a X-a. Elevii exersează mișcările la bara de dans pentru a impresiona comisia de evaluare cu combinații complexe și tehnică impecabilă. La istoria dansului, procesul de pregătire cuprinde multe conspecte, teste și discuții pe baza informațiilor predate. „Cred că cea mai complicată parte este memorarea portretelor anumitor personalități de la istoria dansului, fiindcă sunt destul de multe detalii, iar acesta e primul exercițiu din examenul de bacalaureat.”

Elevii profilului coregrafic participă la numeroase festivaluri și concursuri atât naționale cât și internaționale. Eleva a avut ocazia să danseze pe scene din Grecia și Italia, iar în cadrul concursurilor organizate la nivel de școală sau sector, echipa sa mereu ocupă primele locuri. „Luăm locurile de frunte datorită conducătoarei noastre, căreia îi ofer toate laudele. Pregătirea include multe repetiții. Înainte de concert, procesul de îmbrăcare și aranjare este, de asemenea, foarte important până a ieși pe scenă.”

Pentru cei care își doresc să urmeze acest profil, recomandarea Victoriei este ca viitorii elevi să fie conștienți de volumul mare de muncă și să se pregătească temeinic. De asemenea, capacitatea de a lucra în echipă și gestionarea eficientă a timpului sunt esențiale, astfel încât să poată aloca energia necesară atât repetițiilor, cât și lecțiilor. „E într-adevăr un profil frumos, unde poți vedea și cunoaște multă lume nouă.”

Autoare: Victoria Breahna

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente