„Nu regret alegerea mea.” Eleva Mădălina Iordachi, despre experiența de studiu la liceul „Elena Alistar”

mădălina
Foto:botanica.md; Instagram/madalina.ii

Liceele cu profil teatral oferă elevilor posibilitatea de a se familiariza cu lumina reflectoarelor. Totuși, pe lângă pregătirea tinerilor artiști pentru o carieră în lumea actoriei, școlile contribuie la dezvoltarea personală a elevilor. Mădălina Iordachi este elevă la liceul „Elena Alistar”. Tânăra ne spune despre experiența de studiu la o școală cu profil teatral.

Elevii care aleg studierea artei teatrale la liceu își dezvoltă nu doar talentul artistic, ci și abilități de viață esențiale: comunicarea clară și convingătoare, empatia, gândirea critică și încrederea în sine. Deși multe licee pun accentul pe disciplinele tradiționale, există instituții care oferă elevilor oportunitatea de a-și urma pasiunile artistice printr-un profil teatral.

Mădălina era pasionată de teatru încă de mică. Totuși, nu planifica să urmeze un profil artistic la liceu. Încurajările părinților și ale prietenilor, care au observat talentul elevei, au motivat-o să depună actele la liceul „Elena Alistar”.

„Alegerea mea a fost foarte spontană. Probabil nici eu nu am conștientizat cum am ajuns cu pachetul de acte în fața liceului și am zis că vreau să urmez profilul teatral. Sincer, nu regret alegerea mea, afirmă Mădălina.

Admiterea într-o clasă cu profil teatral are loc în două etape. Cu siguranță notele bune influențează admiterea. În același timp, toți elevii susțin un examen practic. În cadrul acestuia, tinerii au oportunitatea să-și demonstreze abilitățile artistice. Examenul practic constă în recitarea unei poezii sau a unui monolog. Acest moment artistic relevă modul în care candidații își exprimă sentimentele, iar astfel este evidențiat talentul lor teatral.

Sursă: Facebook/LTPA „Elena Alistar”

La început era dificil să mă adaptez și era destul de complicat să fac față numărului mare de ore, dar în momentul în care am depus mai mult efort, am reușit să mă concentrez pe ceea ce am de făcut. Acum am o rutină cu care mă simt confortabil”, a menționat tânăra.

Absolvenții profilului teatral optează pentru o gamă variată de trasee profesionale. Totuși, actoria și regia sunt unele dintre cele mai populare domenii de studiu printre elevii de la „Elena Alistar”. Mădălina e sigură că toate cunoștințele în domeniul teatral oferă inclusiv o pregătire temeinică pentru tinerii care se văd în rol de prezentatori.

Ziua unui elev care a optat pentru profilul teatral nu diferă mult de ziua unui elev care a ales să-și continue studiile la un liceu obișnuit. Pe lângă lecțiile la disciplinele de bază, elevii au repetiții și pregătiri pentru concertele, evenimentele și concursurile la care urmează să participe. Tinerii au cinci ore suplimentare, caracteristice profilului teatral.
#1. Arta actorului. Aici, elevii învață să fie autentici pe scenă și să transmită emoții reale. „Pe scurt, învățăm toată esența actoriei.”
# 2. Arta vorbirii – o lecție dedicată îmbunătățirii dicției prin exprimarea clară a fiecărui cuvânt și a fiecărei litere.
# 3. Mișcarea scenică dezvoltă limbajul corpului și flexibilitatea elevilor. Învățăm cum putem prezenta personajul nu doar prin replicile lui, dar și prin mișcările pe care le face.
# 4. Ritmică și dans – element esențial pentru tinerii actori care joacă în piese, ce combină atât muzica, cât și teatrul cu dansul. „În zilele noastre, spectacolele nu sunt doar despre teatru, dar și despre muzică și dans.
# 5. Istoria teatrului – materia ce ajută elevii să-și aprofundeze cunoștințele despre originile artei teatrale.

Sursă: Instagram/madalina.ii

Mădălina menționează că la școală au profesori specializați și dedicați, majoritatea fiind actori cu experiență în domeniu. De asemenea, elevii beneficiază de echipamente profesionale care le permit să monteze spectacole și să organizeze diverse evenimente. Totodată, aceștia beneficiază de o sală dedicată pentru coregrafie și un studio de montaj echipat cu lumini, sistem audio, proiector, precum și cu o gamă variată de recuzită și costume necesare pentru punerea în scenă a spectacolelor teatrale.

Elevii profilului teatral susțin două examene de bacalaureat la profil:
# unul practic, unde montează un spectacol;
# unul teoretic, la istoria teatrului.

Luând în considerare că am două examene de bacalaureat la profil, pregătirea necesită dedicare. Pentru examenul practic, unde montăm un spectacol, mă străduiesc să-mi învăț la timp replicile, să mă implic în montarea spectacolului și să-mi ajut colegii. Pentru istoria teatrului, examenul în scris, recapitulez materia din anii precedenți și mai învăț ceea ce nu am învățat la timp, ne-a mărturisit Mădălina.

Cea mai mare provocare pe care Mădălina o întâmpină este gestionarea timpului și dorința ei de a ajunge la perfecțiune. Uneori am impresia că sunt prea puține ore într-o zi ca să reușesc să mă pregătesc suficient. De asemenea, dorința de a ajunge la ideal (ceva ce este imposibil) persistă mereu în minte mea și cred că și în mintea celorlalți”, a menționat viitoarea absolventă.

Deși nu a participat la concursuri, Mădălina a participat la diferite festivaluri, concerte și manifestări artistice, unde emoțiile și adrenalina au creat amintiri de neuitat alături de colectivul ei.

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre liceele cu profil teatral ține de calitatea mai puțin bună a studiilor. Totuși, Mădălina menționează că această părere este lipsită de argumente. La liceele cu profil teatral chiar se depune efort, se studiază, se exersează și se învață”, afirmă eleva.

Pentru cei care ar dori să urmeze acest profil, Mădălina le recomandă să analizeze bine decizia. Să își asculte intuiția și inima. Dacă într-adevăr își doresc să urmeze această cale, să nu ezite să o facă, pentru că te ajută mult în viață și este cu adevărat frumos”.

Autoare: Victoria Breahna

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente