„Nu poți să faci greșeli.” Un tânăr din Moldova povestește despre studiile în aviație și jobul la Aeroportul Internațional Viena

Vlad Bostan main
Foto:Vlad Bostan/arhivă personală

Vlad Bostan și-a dorit să devină pilot încă din adolescență, iar după ce a absolvit liceul în 2021, era hotărât să meargă la Aviație. În Republica Moldova nu avem o universitate la care poți urma un astfel de program și era convins că va studia peste hotare. Povestește că întâmplător a găsit Universitatea Internațională de Științe Aplicate din Bad Honnef, un oraș din vestul Germaniei. S-a gândit că programul „Managementul în aviație” este potrivit pentru el, fiindcă ar fi învățat cum se operează și cum se controlează un aeroport sau o companie aeriană.

Tânărul spune că în țările europene sunt puține universități care oferă programe de studii axate pe managementul în aviație. În schimb, majoritatea instituțiilor oferă cursuri pentru viitori piloți, însoțitori de bord sau dispeceri aerieni.

Vlad Bostan

Bursă de 3.500 de euro pe an și o companie aeriană de la zero

Vlad a aplicat la universitate prin intermediul DEC Education – o companie de consultanță educațională din Moldova și Ucraina, care ajută tinerii în procesul de înscriere la universitate. Una dintre condițiile admiterii la facultate a fost susținerea unui examen. Acesta a constat din două părți: scrisă și orală. Au fost întrebări de cultură generală, în mare parte despre aviație, economie și geopolitică.

Tânărul a reușit să obțină și o bursă, ceea ce i-a permis să studieze gratuit. Pentru că a avut reușite bune, și-a păstrat bursa timp de trei ani. Valoarea bursei a fost de circa 3.500 de euro pe an.

A studiat în limba engleză, însă a avut și lecții de germană. Vlad spune că a avut atât discipline clasice, precum economie și marketing, cât și materii specifice, cum ar fi contabilitate în aviație, dreptul internațional în aviație, air cargo management, politica în domeniul aviației și management aeroportuar. „Nu mi-a fost dificil, căci mie într-adevăr mi-a plăcut fiecare materie pe care am avut-o la universitate.”

Sursă: Vlad Bostan/arhivă personală

Tânărul spune că la universitate studiile s-au axat pe muncă în echipă, proiecte de grup și multă interacțiune cu profesorii, care în mare parte sunt angajați în câmpul muncii. „Majoritatea activează într-un aeroport sau într-o companie aeriană.”

Pe parcursul a trei ani, a avut de realizat multe proiecte. De exemplu, a trebuit să „construiască” o companie aeriană de la zero, cu business plan, destinații, logo, model de avion, strategie de piață, investiții și rentabilitatea investițiilor. Un alt proiect la care a lucrat cu alți studenți s-a axat pe subiectul cargo – bunuri sau produse care sunt transportate pentru comercializare – piața de desfacere fiind Africa. De asemenea, în cadrul unui alt proiect, a avut de rezolvat o criză la un aeroport.

 „Locul de practică trebuie să ți-l găsești singur(ă)”

În timpul studenției, a trebuit să urmeze un stagiu de practică, care a și fost una dintre cele mai mari provocări. Stagiul este obligatoriu, iar în cazul în care nu îl urmezi, nu poți absolvi facultatea.

Vlad Bostan

Vlad povestește că a trimis solicitări de înscriere la practică la circa 70 de companii aeriene. Din câte își amintește, de la 60 dintre ele a primit un răspuns negativ, iar de la 10 nu a primit niciun răspuns. Rămăsese o lună până urma să înceapă perioada de practică. Stagiul a durat din aprilie până în octombrie 2023. S-a gândit să își întrebe profesorii, iar unul dintre ei l-a recomandat unor cunoștințe care activau la Aeroportul Internațional din Viena. Astfel, a reușit să obțină un loc de practică.

Sursă: Vlad Bostan/arhivă personală

Timp de aproape șapte luni, a avut posibilitatea să vadă cum funcționează un aeroport în cele mai mici detalii. El a activat atât în echipa de ground services, cât și în echipa de ground operations.

Ground services se referă la serviciile oferite aeronavelor, pasagerilor și echipajului în timpul staționării aeronavei la sol. Câteva dintre servicii sunt: check-in și îmbarcarea pasagerilor, alimentarea cu combustibil, îmbarcarea și debarcarea bagajelor, catering pentru zbor, curățarea aeronavei, asistență pentru pasagerii cu nevoi speciale.

Ground operations se referă la toate activitățile desfășurate la sol pentru a sprijini funcționarea unui serviciu sau a unei companii de aviație. Aici a învățat ce se întâmplă cu un avion când aterizează, cum parchează o aeronavă, cum se gestionează un echipaj, despre coordonarea traficului aeronavelor la sol și distribuția greutății aeronavei. În acest departament, Vlad a activat trei luni.

De asemenea, tânărul a activat și în departamentul cargo (o lună), în departamentul catering (câteva săptămâni), în departamentul tehnic al aeroportului și în zona de bagaje. Totodată, a participat și la crearea unor rute intercontinentale.

La finalul anului III, a susținut teza de licență. Lucrarea lui s-a intitulat „Îmbunătățirea strategiilor de marketing pentru diferite grupuri de clienți prin analiza datelor actuale ale pasagerilor”. Vlad a analizat datele pasagerilor pe diverse segmente de clienți și, în baza acestor informații, a evaluat rutele actuale ale aeroportului. Ulterior, a combinat aceste date pentru a identifica cele mai eficiente strategii de marketing destinate diferitelor grupuri de pasageri dintr-o rază de 300 de kilometri în jurul aeroportului.

O zi de muncă în departamentul de prognoză

La câteva zile după absolvire, Vlad a fost angajat la aeroportul din Viena. În prezent, tânărul lucrează în departamentul de prognoză a traficului aerian și de analizare a pieței. El estimează numărul de pasageri și evoluează tendințele din industria aeronautică. Totodată lucrează la dezvoltarea unor rute aeriene noi și participă la negocieri. În mare parte, o zi de lucru este una tipică de birou. Are sarcini de rutină care trebuie îndeplinite zilnic sau săptămânal, dar apar și situații neprevăzute care necesită o analiză rapidă.

Vlad Bostan

Sursă: Vlad Bostan/arhivă personală

„În acest domeniu nu poți să faci greșeli”

Vlad este de părere că cele mai importante calități pe care trebuie să le ai dacă vrei să activezi în aviație sunt precizia și disciplina: „În acest domeniu nu poți să faci greșeli. Totul trebuie să fie corect, deoarece în joc e viața oamenilor, a pasagerilor.” Momentan, se gândește să urmeze și un program de masterat – în domeniul aeroportuar sau în management general. „Încă analizez opțiunile și încerc să iau cea mai bună decizie.”

Chiar dacă activează la aeroport de un an, tânărul a înțeles că își dorește să rămână în acest domeniu. Totuși, după ce va acumula mai multă experiență, și-ar dori să revină în Republica Moldova. „Mă simt confortabil în aviație și sunt convins că pot aduce valoare prin ceea ce fac.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente