În data de 31 martie, așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol a înregistrat un proiect de lege care prevede modificarea „Codului contravențional”. Scopul acestuia este de a introduce sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului, care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană fără acreditare prealabilă. Inițiativa ilegală a Tiraspolului prevede amenzi de până la 160 de lei pentru persoane fizice și între 300 și 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere. Vor fi afectați atât jurnaliștii freelanceri, cât și cei angajați în cadrul unor instituții media, scrie Promo-LEX.
Așa-zisele autorități de la Tiraspol justifică această inițiativă prin nevoia de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” față de structurile transnistrene. În nota explicativă aferentă proiectului se subliniază că jurnaliștii neacreditați ar urmări interese străine și ar răspândi informații care subminează încrederea populației în structurile transnistrene.
Deși regimul de la Tiraspol condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică acesta refuză constant să o acorde, invocând „riscul unor atacuri teroriste”.
Măsura propusă se înscrie într-un cadru mai larg de sancțiuni ilegale îndreptate împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și corespondenților străini. Conform așa-numitului cod contravențional din regiunea transnistreană, orice încălcare a „regulilor de acces” în regiune – inclusiv de către jurnaliști – cum ar fi ocolirea punctelor de control ilegale, poate duce la aplicarea unei amenzi de până la 1.600 de lei moldovenești și/sau plasarea în izolatoarele de detenție provizorie aflate sub controlul așa-numitului „minister al securității”, până la „expulzarea” forțată din regiune.
De la începutul anului, regimul de la Tiraspol a adoptat mai multe măsuri represive. De exemplu, în data de 23 ianuarie 2025, așa-numitul „procuror general” al regiunii transnistrene, Anatoli Gurețki, a propus o inițiativă ce prevede sancționarea penală a persoanelor care vor colecta, stoca și transmite date cu caracter personal sau informații „clasificate” către cetățeni, organizații și autorități străine.
Ulterior, pe 4 martie 2025, așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat șase „proiecte de lege” care urmăresc interzicerea „promovării unui mod de viață fără copii”.