An de an, Fondul de Tineri Orhei organizează Programul de Granturi Mici. În 2024, Consiliul Elevilor al Colegiului de Medicină Orhei a participat cu inițiativa de procurare a costumelor tradiționale. Într-un final, instituția s-a numărat printre câștigătorii programului și a primit finanțare în valoare de 15.000 de lei.
La Colegiul de Medicină Orhei își fac studiile peste 600 de elevi. Pe lângă însușirea materialului teoretic și a termenilor medicali, elevii participă la o serie de activități. De cele mai multe ori, tinerii aveau nevoie de costume naționale sau de câteva ii. Din motiv că acestea lipseau, elevii erau nevoiți să le împrumute de la diverse instituții. „Unii dintre noi cântă, alții dansează, dar tuturor ne place să valorificăm elementele folclorului național. Pentru asta ne trebuie și vestimentație pe măsură. Așa a apărut ideea de a aplica la proiecte pentru a ne putea permite aceste costume” – Marinela Rusu, președinta Consiliului Elevilor.
Prin participarea la programul de granturi, Consiliul Elevilor a urmărit obținerea unor fonduri necesare pentru procurarea a câte 10 costume tradiționale pentru bărbați și 10 pentru femei. Datorită oportunității oferite de Fondul de Tineri Orhei, elevii s-au mobilizat, s-au sfătuit și au dat naștere proiectului „Costumul național – unitate și varietate”. După aplicare a urmat etapa de interviu, unde echipa responsabilă a oferit mai multe argumente despre importanța instituțională a proiectului. Ulterior, aceștia au fost selectați și anunțați ca fiind parte a inițiativelor câștigătoare.

În urma etapei de premiere, echipa de elevi și profesori a avut responsabilitatea de găsire și de procurare a costumelor tradiționale. Prin intermediul mai multor consultări, cea mai bună ofertă a fost cea de coasere a costumelor, însă cheltuielile apărute depășeau cu mult suma obținută prin programul de granturi mici. Cei 15.000 de lei ajungeau pentru coaserea a câte cinci costume tradiționale pentru bărbați și femei. Datorită spiritului de inițiativă, elevii au decis și au organizat o campanie de strângere de fonduri.
„Ne-am dorit prea mult să realizăm acest obiectiv pentru a ne limita la jumătate. Am lansat o inițiativă prin care oricine se putea implica și putea contribui cu donații. Spre marea noastră surprindere, am observat o mobilizare frumoasă între absolvenții colegiului, profesori și actualii elevi. În luna decembrie am reușit să colectăm întreaga sumă necesară”, a menționat Marinela Rusu.
În urma strângerii de fonduri, Consiliul Elevilor a colectat 20.000 de lei, cu implicarea a peste 80 de persoane. Acest fapt le-a permis coaserea celor 20 de costume tradiționale, dar și procurarea basmalelor tradiționale, care au adus un pic de accent și culoare. Prin colaborarea cu atelierul de croitorie tinerii s-au consultat și au ales modelele potrivite. După ce au fost gata, echipa responsabilă a decis organizarea unui mic eveniment de lansare a costumelor tradiționale.
La începutul lunii martie, elevii și profesorii Colegiului de Medicină Orhei au fost invitați la evenimentul cu genericul inițial al proiectului: „Costumul național – unitate și varietate”. Participanții au fost îndemnați să poarte și ei articole vestimentare cu elemente tradiționale. Prin muzică și dans, elevii colegiului au pus în valoare frumusețea și autenticitatea costumului tradițional moldovenesc.

Consiliul Elevilor continuă să se implice și să contribuie la dezvoltarea colegiului. Obținerea grantului și realizarea unuia dintre proiecte le-a oferit motivația necesară pentru lansarea unor noi idei, printre care se numără și crearea unui ansamblu folcloric.