(doc) Ce facem cu „pietrele” din ghiozdane? Cât trebuie să cântărească geanta unui elev și ce soluții propun autoritățile

Untitled design – 2025-03-26T222228.292
Foto:Facebook/Liceul „Spiru Haret”

Suntem la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. Pe coridorul instituției se desfășoară un recital dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei. Zeci de elevi, unii cu ghiozdane în spate, ascultă în pauză o interpretare a piesei Voilà, de Barbara Pravi. La câțiva metri de scena improvizată ne aflăm și noi, reporterii #diez, echipați cu camere de filmat și un cântar pe care elevii își pot calcula greutatea ghiozdanelor.

Ghiozdanul lui Bogdan, elev al liceului, cântărește 7,6 kilograme, deși conține doar manuale, rechizite și mâncare. El consideră că introducerea manualelor electronice ar putea reduce greutatea rucsacurilor și dă exemplul Coreei de Sud, unde fiecare elev dispune de un calculator pentru studiu.

Geanta Elvirei, o altă elevă din liceu, astăzi cântărește 3,9 kilograme. Tânăra spune că, de obicei, aceasta este „muuuult mai grea” și pe alocuri trebuie chiar să o ducă cu două mâini. Ea precizează că are un iPad, care reduce din kilogramele rucsacului. În opinia Elvirei, soluția „pietrelor din ghizdan” ar fi introducerea unor dulapuri în instituții și digitalizarea sistemului educațional.

Majoritatea celorlalți elevi au ghiozdane mai ușoare, de aproximativ două-trei kilograme, deoarece folosesc tablete. Totuși, utilizarea acestora nu este lipsită de provocări. Pe lângă faptul că dispozitivele trebuie cumpărate de părinți, unii profesori „nu se uită tare bine la gadgeturi” după interzicerea utilizării acestora în școli. E de menționat că utilizarea gadgeturilor în scop educativ este admisă.

Una dintre profesoarele instituției menționează că elevii mai mari folosesc, de obicei, tabletele corespunzător. Problema însă apare atunci când tabletele se află în mâinile elevilor mici, care sunt mai greu de controlat. Cadrele didactice nu reușesc să monitorizeze pe tot parcursul lecției ce aplicații sunt deschise pe dispozitivele elevilor. O soluție în acest sens ar fi, în opinia profesoarei intervievate, neconectarea tabletelor la internet.

Ghiozdanul nu trebuie să cântărească mai mult de 10 % din greutatea elevului

Despre greutatea ghiozdanelor școlare s-a mai discutat. Încă la mijlocul anului 2023, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, menționa despre niște potențiale soluții precum „înjumătățirea manualelor” sau „dulăpioare speciale”. Câteva luni mai târziu, autoritățile au realizat și un sondaj online la acest subiect, care a strâns un peste 6.500 de răspunsuri ─ un număr record, anunță MEC.

În luna martie 2024, draftul unui document cu reglementări privind folosirea ghiozdanelor școlare a fost supus consultărilor publice. Acesta subliniază că elevii merg la lecții aproape 175 de zile pe an, iar „comoditatea este o cerință obligatorie” pentru folosirea ghiozdanului.

Regulamentul recomandă ghiozdanele ortopedice și subliniază că acestea nu trebuie sa cântărească mai mult de 10 % din masa corporală a elevului. Același lucru este menționat și în Regulamentul sanitar pentru instituțiile de învățământ primar, secundar ciclul I și II și profesional tehnic, adoptat în vara anului 2024.

Ghiozdanele interzise și planuri pentru viitor

Regulamentul care încă nu a fost adoptat interzice ghiozdanele de tip troler și cele din materiale necalitative.

Ghiozdanele de tip troler se interzic, fiindcă elevii sunt supuși unei presiuni suplimentare pe coloana vertebrală în momentul în care sunt nevoiți să-l ridice pe bordură sau pe trepte.

Ghiozdanele din materiale necalitative se interzic, deoarece se pot deforma sub greutatea rechizitelor, ceea ce duce la o distribuție inegală a greutății și poate afecta coloana vertebrală a elevilor.

Documentul conține și o listă de responsabilități destinate cadrelor didactice.

De exemplu, în viitor, la alcătuirea orarului ar putea să se ia în calcul numărul de cărți pe care elevii vor trebui să le aducă la școală. Elevilor din clasele primare li se recomandă folosirea caietelor cu 12 file. Rechizitele folosite la educația plastică sau hainele pentru educație fizică urmează să fie păstrate în dulapurile din sala de clasă, iar elevii vor fi informați despre necesitatea purtării corecte a ghiozdanelor.

Draftul documentului supus consultărilor publice de către MEC îl puteți vedea mai jos.

Regulament Ghiozdane by Maxim Pistrui

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente