Ce spun elevii de la un liceu din Cimișlia despre testul de prebac la limba și literatura română din acest an

liceu Cimișlia
Foto:Facebook/Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Cimișlia

În data de 26 martie, elevii din toată țara au susținut prima probă de prebac – la limba și literatura română. Chiar dacă acest examen nu influențează media finală, emoțiile elevilor au fost mari.

Calendarul testelor de prebac în acest an:
# 24 martie – limba și literatura română pentru alolingvi;
# 26 martie – limba și literatura română;
# 28 martie – limba străină;
# 31 martie – disciplina de profil;
# 2 aprilie – disciplina la solicitare.

Subiecte accesibile sau provocatoare?

Am întrebat câțiva elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia despre cum le-a părut testul la limba română. Unii au spus că examenul le-a testat cunoștințele, iar alții – că și-au evaluat nivelul de pregătire. „Pot afirma că a fost mai ușor decât mă așteptam, dar am avut emoții. Am repetat foarte mult operele lui Eminescu, fiindcă anul 2025 este unul eminescian”, spune eleva clasei a XII-a „A”, profil real, Victoria Vîrlan.

Pe de altă parte, unii au fost luați prin surprindere de anumite cerințe. „Nu a fost foarte greu, dar au fost și momente în care a trebuit să gândesc bine înainte să scriu. De exemplu, la exercițiul 11, unde trebuia să argumentăm rolul unei personalități culturale/istorice în formarea tinerei generații. Totuși, mi-a plăcut că au pus accent pe dragostea de patrie, care este o temă actuală”, susține eleva clasei a XII-a „A”, profil real, Roberta Iacoban.

Pentru Marin Bojinov, elev în clasa a XII-a „A”, profil real, prebacul a fost pe cât de complicat, pe atât de interesant. Unele exerciții l-au surprins. „De exemplu, cerința de a comenta sugestia unei figuri de stil într-un text de șase-șapte rânduri mi-a părut mai dificilă decât mă așteptam. De asemenea, exercițiul care cerea analiza unui motiv literar în raport cu alt text din literatura română m-a pus să mă gândesc destul de mult. Per total, subiectele au fost interesante, dar au necesitat o bună înțelegere a textului și gândire critică.”

Ce spune profesoara de limba și literatura română din liceu

Pentru profesoara de limba și literatura română care predă claselor a XII-a prebacul este un instrument esențial pentru a evalua cunoștințele elevilor și pentru a înțelege unde elevii întâmpină dificultăți.

„Este o oportunitate pentru ei să vadă unde mai necesită aprofundare. Unii iau acest examen în serios, alții mai puțin, dar, într-un final, contează progresul. Ne-am așteptat la ceva mai complex, dar oricum acești itemi nu au fost de o dificultate scăzută”, relatează Nina Nenescu, profesoara de limba și literatura română de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia.

Urmează testele la disciplina de profil și cea la solicitare.

Autoare: Ina Rusu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente