După absolvirea gimnaziului, elevii din România au mai multe opțiuni pentru a-și continua studiile. Pe lângă liceele teoretice și vocaționale, aceștia au posibilitatea de a urma un liceu tehnologic sau o școală profesională, inclusiv varianta de învățământ dual. În acest articol explicăm cum funcționează învățământul profesional din România.
Concepută ca o alternativă la liceu, școala profesională durează trei ani și oferă absolvenților un certificat de calificare profesională de nivel 3 – „muncitor calificat”. Pe parcursul celor trei ani, elevii beneficiază de o bursă profesională de 300 de RONI (aproximativ 1.200 MDL) lunar. După absolvire, aceștia pot fie să se angajeze direct, fie să susțină examene de diferență pentru a-și continua studiile la un liceu tehnologic.
Aici puteți vedea cum funcționează fiecare filieră a liceelor românești.
Atât în școlile profesionale, cât și în liceele tehnologice, elevii români studiază discipline generale (română, matematică, istorie, fizică, geografie) și discipline tehnologice specifice profilului ales. Acestea sunt menite să le ofere competențe practice și teoretice în domeniul pe care îl studiază.
Învățământul profesional din România are două forme de organizare:
# stagii de pregătire practică cu durata de 720 de ore, organizate după finalizarea clasei a X-a de liceu;
# învățământ profesional, cu durata de minimum trei ani, organizat după finalizarea clasei a VIII-a, ca parte a învățământului secundar superior.
Ce meserii obțin absolvenții
După absolvirea școlii profesionale, elevii obțin meserii care pretind a fi adaptate după cerințele actuale ale pieței muncii:
# construcții: zidar, dulgher, instalator, zugrav;
# mecanică: mecanic auto, sudor, strungar;
# electromecanică: electrician, electromecanic;
# alimentație: bucătar, ospătar, cofetar, patiser;
# industria frumuseții: frizer, coafor, maseur;
# agricultură: fermier, zootehnist, apicultor;
# transport: agent feroviar, agent naval, operator.
Aici puteți vedea lista tuturor profesiilor pe care le pot obține absolvenții școlilor profesionale din România.
Rata de angajare a absolvenților
Conform unui sondaj, rata de angajare a absolvenților din România este sub media Uniunii Europene. În 2023, doar 66,2 % dintre tinerii absolvenți erau angajați, comparativ cu media UE de 81 %.
Este important de menționat că absolvenții școlilor profesionale din România au rezultate mai bune pe piața muncii decât cei din programele generale. Doar 4,9 % dintre tinerii cu vârste între 25 și 34 de ani, care au absolvit programe vocaționale de nivel secundar superior, sunt șomeri, comparativ cu 6,2 % în cazul celor care au absolvit programe generale de același nivel.
Pentru anul școlar 2025/2026, Ministerul Educației și Cercetării din România a propus alocarea a 60.600 de locuri în școlile profesionale.
Locuri pentru etnicii români de pretutindeni
Elevii etnici români de pretutindeni, printre care și cei originari din Republica Moldova, își pot continua studiile la o școală profesională din România. Conform legii, aceștia pot studia în instituțiile de învățământ preuniversitar din România în aceleași condiții ca și tinerii localnici. Pentru a se înscrie la învățământul profesional din România, elevii moldoveni trebuie să îndeplinească câteva condiții:
# să dețină documente care atestă domiciliul stabil în străinătate;
# să prezinte acte de studii care confirmă absolvirea clasei a VIII-a, respectiv a clasei a IX-a;
# să treacă prin procesul de admitere.
Aici am explicat cum decurge admiterea la liceele și școlile profesionale din România.