Federația Rusă a restricționat, începând cu 28 martie, accesul transportatorilor de marfă din Republica Moldova. Guvernul de la Moscova a inclus Moldova în lista țărilor care au introdus măsuri restrictive în raport cu cetățenii ruși și persoanele juridice din Rusia în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri.
Guvernul Republicii Moldova: „Această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată intenția clară a Rusiei de a dăuna economiei moldovenești. Decizia părții ruse vine pe fundalul unei perioade în care Moscova a refuzat constant să participe la discuții tehnice sau să respecte înțelegerile anterioare.”
Pentru a proteja interesele transportatorilor moldoveni, autoritățile au întreprins următoarele acțiuni:
# au transmis oficialilor ruși cereri repetate pentru respectarea cotelor de autorizații pentru transportul internațional existente, precum și suplimentarea acestora;
# au avut loc discuții la nivel diplomatic;
# au insistat pe convocarea Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transporturilor, așa cum este prevăzut în acordurile bilaterale (solicitare la care partea rusă a refuzat să răspundă).
Pentru a crește și diversifica exporturile, Republica Moldova a intensificat cooperarea cu alte piețe și a consolidat rutele alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz și Asia Centrală. Un exemplu este Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, intrat în vigoare în vigoare din iunie 2022.
În ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești.
Această decizie interzice transportatorilor moldoveni nu doar să livreze mărfuri în Rusia, ci și să tranziteze teritoriul rus. Cu toate acestea, există anumite excepții de la restricție. Transportul de animale vii, carne și subproduse din carne, pește, produse lactate, ouă, legume, fructe, nuci și alte bunuri rămâne permis.
„Aceste restricții vor afecta și companiile de pe malul stâng al Nistrului, deoarece exporturile acestora trec prin vama Moldovei. Pentru a exporta, firmele din regiunea transnistreană trebuie să fie înregistrate la autoritățile de stat ale Republicii Moldova, iar produsele lor sunt exportate sub eticheta «Fabricat în Moldova»”, scrie Zona de Securitate.
Totuși, începând cu 26 aprilie, Rusia va elimina de pe lista produselor exceptate băuturile alcoolice, produsele din tutun, precum și cacao și produsele derivate din cacao, interzicând transportul acestora prin teritoriul său.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Moldova a exportat în 2023 în Rusia mărfuri în valoarea de 144 de milioane de dolari, în 2021 veniturile din export au constituit aproximativ de 276 de milioane dolari, iar la sfârșitul anului 2022 – 190 milioane de dolari.
Anterior, interdicțiile similare vizau deja țările Uniunii Europene, Ucraina, Marea Britanie și Norvegia, cu unele excepții.