Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, conform unei decizii luate pe 28 martie de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel. Procurorul care gestionează acest caz, Adrian Scutaru, a declarat că Evghenia Guțul nu și-a recunoscut vinovăția.
Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial.
Başcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, se va afla în arest preventiv pe un termen de 20 de zile.
ERATĂ. Magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au amânat examinarea demersului procurorilor anticorupție, prin care au fost cerute 30 de zile de arest preventiv pentru Evghenia Guțul. Solicitarea va fi examinată luni, 31 martie.
Știrea inițială: Evghenia Guțul a fost reținută marți seara pe Aeroportul din Chișinău. Bașcana este acuzată de „complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic „Șor”. Un canal de Telegram al Agenției Sputnik Moldova, afiliat Kremlinului, a informat că Evghenia Guțul ar fi intenționat să zboare la Istanbul „în interes de serviciu”, în momentul reținerii.
Procuratura Anticorupție (PA) din Chișinău le acuză pe Evghenia Guțul și pe Svetlana Popan, secretara din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, de complicitate la finanțarea ilegală a partidului și a unui concurent electoral din partea unui „grup criminal organizat”.
Conform anchetatorilor, în perioada 2019-2022, când era secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare și Control al fostului partid „Șor”, Guțul ar fi participat la introducerea sistematică de bani ilegali în Republica Moldova. Sumele ar fi provenit din Rusia, fiind transportate prin călătorii aeriene sau cu alte mijloace de transport, în regim tur-retur în decurs de 24 de ore.
Banii ar fi fost folosiți pentru finanțarea activității partidului lui Ilan Șor. Mai mult, Guțul este acuzată că, în calitate de complice, a acceptat finanțarea fostului partid „Șor” din partea unui grup criminal organizat cu suma totală de 42,4 milioane de lei moldovenești, utilizată în contextul protestelor organizate de partid între septembrie și noiembrie 2022.
Svetlana Popan, coacuzata în dosar, este suspectată de fapte similare, suma care i se impută fiind de 9,7 milioane de lei moldovenești.
Tot marți, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la un viceprimar al municipiului Orhei într-un dosar legat de gestionarea fondurilor electorale, finanțarea ilegală a concurenților electorali, falsificarea documentelor și declarațiilor. Ancheta vizează inclusiv fostul trezorier desemnat în campania electorală pentru alegerea bașcanului Găgăuziei din 2023.